Bankrutuojančios įmonės atliekų sutvarkymas valstybei jau kainavo 1,7 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Bankrutuojančios atliekų surinkimo aikštelę turėjusios įmonės „Ūrus ir Ko“ paliktų atliekų sutvarkymas valstybei jau kainavo 1,7 mln. eurų, rašo naujienų portalas delfi.lt.

Aplinkos apsaugos departamento atstovės Jurgitos Jasiūnienės teigimu, veiklą sustabdžiusios įmonės lauke laikytos atliekos kėlė grėsmę aplinkai, nes talpos buvo suirusios ir nesandarios, o valstybė netrukus turėtų pradėti tvarkyti likusias pabėgių atliekas. Darbai prasidės pasibaigus viešųjų pirkimų procedūrai. Tuo metu likusioms atliekoms sandėliuose sutvarkyti jau yra paruošti viešųjų pirkimų dokumentai, laukiama finansavimo iš Aplinkos ministerijos.

Prasidedant  „Ūrus ir Ko“ bankrotui iš viso buvo likę maždaug 4,1 tūkst. tonų nesutvarkytų atliekų – statybinės, medienos atliekos, pabėgiai, užterštas dumblas, užterštos pakuotės, užterštas gruntas ir kitos sandėliuose laikomos pavojingos atliekos

BNS primena, jog „Ūrus ir Ko“ lauke laikytas atliekas aplinkosaugininkai pradėjo tvarkyti 2017 metais gavus lėšų, dalis jų išvežta, darbus planuojama tęsti ir šiemet.

„Ūrus ir Ko“ dar 2016-ųjų balandžio 29-ąją Vilniaus apygardos teismas įpareigojo per mėnesį visas pavojingas atliekas perduoti atliekų tvarkytojams, tačiau bankrutuojanti bendrovė sprendimo neįvykdė.

Kadangi pavojingos atliekos iki šiol nesutvarkytos, prokuratūra šių metų pradžioje paskelbė pradėjusi tyrimą siekiant išsiaiškinti, ar valstybės įgalioti asmenys, institucijos tinkamai atliko savo pareigas.

2015 metais bendrovę tyrė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba. Tuomet nustatyta, kad ji apgaulingai deklaravo surinktus ir sutvarkytus atliekų kiekius, o aikštelėje laikyta apie 2,89 tūkst. tonų atliekų. Tai smarkiai viršijo sandėliavimo limitus. Įtarta, kad lėšas, kurios turėjo būti panaudotos atliekoms tvarkyti, įmonė panaudojo ne pagal paskirtį ir iššvaistė.

2016 metais Specialiųjų tyrimų tarnyba Šiaulių apylinkės teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje bendrovės vadovas Algirdas Šiatkus kaltinamas apgaule įgijęs didelės vertės svetimą turtą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių