- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Paragavote azijietišką patiekalą, patiko, tačiau kaip tokį pasigaminti namuose? Kartais bandymai pavyksta iš pirmojo karto, o kartais, norint atrasti autentiškų rytietiškų skonių paslaptis, virtuvėje tenka paplušėti ne vieną valandą. Maisto ekspertas ir tinklaraščio „Maisto kelionės“ autorius Marius Janavičius teigia, kad namuose pasigaminti Azijos virtuvės patiekalus visai nesudėtinga, reikia tik žinoti tam tikras taisykles, o tada – palikti erdvės kūrybai ir eksperimentams. Maisto gurmanas dalijasi savo patarimais ir receptais, kaip iš „Lidl“ siūlomų „Vitasia“ produktų sukurti savo rytietiškos virtuvės šedevrus.
„Indiško, japoniško, tailandietiško ir kitų Azijos šalių maisto entuziastai galės išbandyti egzotiškuosius receptus savo namuose nuo sausio 13 d. „Lidl“ parduotuvėse rytietiškos virtuvės gurmanai ras itin platų, kokybišką ir kruopščiai atrinktą „Vitasia“ prekių ženklo asortimentą, kuriame bus galima rasti nuo sušių gamybai, tailandietiškam ar indiškam kariui būtinų ingredientų iki azijietiškų ledų ar greitai užšaldytų apkeptų vaisių gabaliukų“, – sako „Lidl Lietuva“ pardavimų skatinimo vadovas Linas Baltušis.
Prieskoniai – svarbi Azijos virtuvės dalis
Maisto ekspertas M. Janavičius pasakoja, kad norint sukurti autentišką azijietiško maisto skonį, patiekalas turi pasižymėti įvairialypiškumu – jį ragaujant turi jaustis platus skonių spektras. Šį tikslą pasiekti padeda įvairūs padažai ir gausus kiekis rytietiškų prieskonių, kuriais didžiausias pasaulio žemynas garsėja jau nuo seno.
„Būtent prieskoniai suteikia Azijos virtuvei išskirtinumo, tačiau jų intensyvumas, skonis ir pasirinkimas skiriasi, priklausomai ir nuo šalies gastronominių tradicijų. Pavyzdžiui, indai naudoja daug ciberžolės, gvazdikėlių, cinamono, čili pipiro. Tai pagrindinės kario pastos sudedamosios dalys“, – teigia maisto ekspertas.
Pašnekovas pratęsia, kad Tailando virtuvėje naudojama daugiau šviežių prieskonių – imbiero, baziliko ar mėtos, o Kinijoje – cinamono bei gvazdikėlių, panašiai kaip ir Indijoje. Tačiau, pavyzdžiui, Japonijoje prieskoniai nėra pagrindinė sudedamoji dalis, praturtinanti patiekalų skonį, – čia gausiai naudojamos sezamų sėklos.
Būtent prieskoniai suteikia Azijos virtuvei išskirtinumo, tačiau jų intensyvumas, skonis ir pasirinkimas skiriasi, priklausomai ir nuo šalies gastronominių tradicijų.
Autentišką skonį išgauti nesunku
M. Janavičius teigia, kad norint paruošti autentiškus Azijos virtuvės patiekalus namuose, reikia žinoti tik kelias svarbias taisykles. Anot jo, maistui naudojami produktai turėtų būti kuo aukštesnės kokybės, o gaminant valgį reikėtų jį ragauti viso maisto ruošimo proceso metu.
„Pavyzdžiui, ruošiant iš Kinijos kilusį „wok“ maistą, jį būtina kepti labai aukštoje temperatūroje įkaitintoje keptuvėje, o porcijas ruošti vienam arba dviem žmonėms. Gaminant tailandietiškus patiekalus, maistas privalo turėti visų įmanomų skonių balansą – jis tuo pačiu metu turi būti rūgštus, saldus, aštrus ir sūrus. Tam naudojamas cukrus, citrusų sultys, žuvies ar sojos padažas ir čili pipirai. Taip pat svarbu paminėti, kad būtina ragauti maistą jį ruošiant, nes tik taip įsitikinsite, ar jis atitinka jūsų skonį“, – teigia pašnekovas.
Azijos virtuvė – ir kantriems, ir skubantiems
Maisto ekspertas sako, kad iš „Lidl“ prekybos tinklo Azijos virtuvės produktų asortimento nesunkiai galima paruošti daugybę gardžių patiekalų – parduotuvėse siūlomi visi reikalingi prieskoniai, rytietiški saldžiarūgščiai, kario ir sojų padažai, prie japoniško sultinio patiekiami „soba“ makaronai, kaip ir tailandietiško maisto gamybai reikalingas kokosų pienas ar kario pasta bei dar daugiau.
Gurmanas atskleidžia, kad vienas jo mėgstamiausių patiekalų yra kilęs iš Tailando. Tai – tailandietiškas karis su vištiena, kurį lengvai gali pasigaminti visi skubantys ir nemėgstantys virtuvėje praleisti daug laiko.
„Pirmiausia puode pakepinkite svogūnus ir česnaką, įdėkite šiek tiek kario pastos. Po to suberkite supjaustytas morkas bei vištieną, o galiausiai puodo turinį užpilkite vandeniu, kokoso pienu ir pavirkite kelias minutes – patiekalą paruošite vos per 15 minučių, todėl tai yra tobuli pietūs, kai itin spaudžia laikas“, – receptu dalijasi maisto ekspertas.
Anot jo, Europoje vienas žinomiausių indiškas šaknis turinčių patiekalų yra vištiena „tikka masala“. Gamindami šį valgį, priešingai nei ruošiant tailandietišką karį, užtruksite kiek ilgiau, tačiau tai yra puiki proga į pagalbą pasikviesti šeimos narius ar draugus.
„Indijoje yra labai populiarūs ilgai ruošiami patiekalai, prie kurių virtuvėje kartais tenka praleisti labai daug laiko. Pavyzdžiui, gaminant vištienos „tikka masala“ padažą, vien padažas iš pomidorų ir daugybės prieskonių verda beveik valandą. Vis dėlto, vakarienė su artimaisiais ir ragaujamos vištienos skonis atpirks visą sugaištą laiką“, – teigia pašnekovas.
„Lidl“ parduotuvėse „Vitasia“ produktų bus galima įsigyti nuo sausio 13 d.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Aplinkos ministerija po gaisro automobilių laužyne: nėra siūlymų reguliuoti pavojingų veiklų vietas1
Po automobilių laužyne Vilniuje kilusio gaisro, kurio žala gamtai siekia beveik 6 mln. eurų ir kurio pasekmes dėl itin toksiškų dūmų juto gyventojai, suskubta pranešti, kad automobilių ardymas bei metalo laužo tvarkymas neturi vykti mie...
-
Vilniaus oro uoste uždaromas automobilių sustojimo kelias prie išvykimo terminalo
Nuo pirmadienio uždaromas Vilniaus oro uoste esantis automobilių užvažiavimo prie išvykimo terminalo kelias, transporto priemonės bus nukreipiamos į kitas trumpalaikiam sustojimui ar parkavimui skirtas vietas. ...
-
„Amber Grid“ atsakomybę dėl GIPL verčia „Alvorai“, planuoja kreiptis į teismą1
Dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ atsakomybę dėl Lietuvos ir Lenkijos magistraliniame dujotiekyje (GIPL) sumontuotų rusiškų detalių verčia pagrindinei jo rangovei „Alvorai“ bei planuoja skųsti praėjusią sa...
-
Nuo ko pradėti norint pastoviai gauti dividendus?1
Vis daugiau žmonių susidomi investavimo į akcijas galimybe. Tai ganėtinai rizikingas, tačiau nemažą grąžą generuoti galintis sprendimas. Visgi prieš pradedant investuoti svarbu plėsti savo žinias ir pasidomėti visomis su įmonių akcijomis ...
-
Prie Tvariųjų finansų forumo jau prisijungė 50 organizacijų2
Prie nacionalinei plėtros įstaigai „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) priklausančio Žaliųjų finansų instituto įsteigto Tvariųjų finansų forumo jau prisijungė 50 organizacijų. ...
-
„Tele2“ interneto apsauga per metus Lietuvoje sustabdė per 390 mln. grėsmių2
Nuo praėjusių metų pirmojo ketvirčio mobiliojo ryšio operatoriaus „Tele2“ tinkle veikianti interneto apsauga per metus padėjo klientams išvengti daugiau kaip 390 mln. kibernetinių grėsmių. Iš viso nuo šių grėsm...
-
Ministras: „Amber Grid“ priežiūros statant GIPL trūko, dokumentus klastojo „Alvora“1
Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) konstatavus, jog dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ netinkamai prižiūrėjo Lietuvos ir Lenkijos magistralinio dujotiekio (GIPL) statybas, energetikos ministras Dainius Kreivys atsak...
-
Derybose su „Rheinmetall“ tariamasi dėl gamyklos statybų pradžios rudenį
Vokietijos karinės pramonės milžinės „Rheinmetall“ amunicijos gamyklos Lietuvoje statybas siekiama pradėti jau šių metų rudenį, skelbia derybas su koncernu pradėjusi Ekonomikos ir inovacijų ministerija. ...
-
BGS Ukrainos „SkyUp Airlines“ lėktuvus aptarnaus ir Kauno oro uoste3
Lietuvos kapitalo aviacijos grupės „Avia Solutions Group“ antžeminių paslaugų bendrovė „Baltic Ground Services“ (BGS) nuo šiol ir Kauno oro uoste teiks paslaugas Ukrainos užsakomųjų skrydžių bendrovei „SkyUp Airli...
-
Gera žinia vietos bendruomenei: „YIT Lietuva“ pradeda ilgai lauktą Kazbėjų tilto remontą1
Į Kultūros paveldą įrašytas Vilniaus pakraštyje esantis Kazbėjų tiltas, kurio rekonstrukcijos ilgai laukė vietos bendruomenė bei sostinės vairuotojai, pagaliau bus sutvarkytas. Jo kapitalinio remonto darbų imasi tvarios miestų ir infra...