Ž. Vaičiūnas: yra tik teorinė galimybė Astravo AE vieną kartą pasinaudoti Kruonio HAE

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, kad Lietuva yra informavusi Baltarusiją, jog Astravo atominė elektrinė (AE) negalės naudotis Kruonio hidroelektrinės (HAE) rezervų pajėgumais.

„Lietuva yra priėmusi reikalingus teisinius žingsnius ir apie tai informavusi Baltarusiją, kad šis objektas negalėtų būti naudojamas kaip rezervas. Pačiu kritiškiausiu atveju parengti mūsų sistemos operatoriaus planai, kaip turėtų būti elgiamasi“, – žurnalistams Kruonio HAE teigė Ž. Vaičiūnas.

Vis dėlto jis užsiminė apie teorinę galimybę, kai vieną kartą rezervais galėtų pasinaudoti Astravo AE.

„Lietuvos perdavimo sistemos operatorius yra informavęs Baltarusijos perdavimo sistemos operatorių, kad šiuo objektu negali būti naudojamasi Astravo AE. Yra vienintelis klausimas, kadangi turime bendrą Baltijos šalių sistemą, jei būtų sistemos trikdis dėl neidentifikuotų priežasčių, kurios būtų siejamos su Astravo AE, tokiais atvejais tik galima galvoti ar manyti apie teorinę galimybę pasinaudoti vieną kartą. Bet tai būtų vienkartinis atvejis“, – sakė ministras.

Lietuva tikrai neturi įsipareigojimų, kurie būtų siejami su Astravo AE poreikiais.

Anot jo, avariniu atveju elektros energijos rezervus turėtų užtikrinti Rusija arba Baltarusija.

„Jei yra avarinis sistemos stabdymas tokios elektrinės, pirmiausia tokius rezervus turi užtikrinti Rusijos arba Baltarusijos perdavimo sistemos operatorius. Jeigu to nėra, tai yra kiekvieno sistemos operatoriaus atsakomybė, kad sistema veiktų stabiliai“, – kalbėjo Ž. Vaičiūnas.

„Lietuva tikrai neturi įsipareigojimų, kurie būtų siejami su Astravo AE poreikiais. Dėl to kalbėti apie sulaužytus susitarimus ar neįgyvendintus lūkesčius nėra jokio pagrindo“, – pridūrė jis.

Kad Kruonio HAE negalės naudotis Astravo AE, patvirtino ir prezidentas Gitanas Nausėda.

„Kruonis nebūtų naudojamas kaip rezervas Astravo AE generavimui ir jo stabilumui garantuoti. Turi būti ieškomi kiti sprendimai ar alternatyvos. Manau, kiekvienas energetikos sistemos stabilumu suinteresuotas vadovas ar institucija yra priversta ieškoti rezervo, nes, priešingu atveju, sukelsime didelę riziką visam BRELL žiedui“, – pabrėžė prezidentas.

Kruonio HAE užtikrina didžiąją dalį viso būtino avarinio Lietuvos elektros energetikos sistemos rezervo kiekio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Idomus klounai

Idomus klounai portretas
Tie Lietuviai:)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių