Vyriausybė pritaria PVM lengvatai elektroninei žiniasklaidai

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui taikyti lengvatinį pridėtinės vertės mokestį (PVM) internetinei žiniasklaidai, bet nesutiko jos taikyti nereceptiniams vaistams bei maitinimo paslaugoms.

Ministrų kabinetas išvadą teiks Seimui, kuris balandį ėmė svarstyti tokius dalies parlamentarų siūlymus.

Finansų ministerija siūlė iš esmės pritarti Seimo Mišrios narių grupės atstovo Mindaugo Puidoko iniciatyvai nuo kitų metų sausio taikyti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą ir elektroniniais ryšiais publikuojamiems laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams, tačiau pasiūlyti Seimui jį tobulinti.

„Siūloma iš esmės pritarti įstatymo projektui, nes taip PVM lengvata bus suvienodinta ir nebepriklausys nuo paties formato – ar tai spausdintas, ar elektroninis, – ir pasiūlyti Seimui tobulinti nustatant tikslesnes formuluotes“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo finansų ministras Vilius Šapoka.

Vyriausybė palaikė ministerijos siūlymą nepritarti konservatoriaus Antano Matulo projektui, kuriuo siūloma lengvatinį 5 proc. PVM tarifą taikyti ir nereceptiniams vaistams. Taip pat rekomenduota nepritarti ir konservatorių Ingridos Šimonytės ir Mykolo Majausko siūlymams lengvatinį 9 proc. PVM tarifą nustatyti maitinimo paslaugoms, išskyrus prekybą alkoholiniais gėrimais.

„Nustačius lengvatinį tarifą nereceptiniams vaistams valstybės biudžetas per metus netektų apie 35 mln. eurų, o nustačius lengvatinį tarifą maitinimo ir gėrimų teikimo paslaugoms, išskyrus prekybą alkoholiniais gėrimais, – apie 90 mln. eurų PVM pajamų“, – teigia Finansų ministerija.

Be to, pasak jos, gali būti nepasiektas A. Matulo iniciatyvos tikslas, tai yra, padaryti nereceptinius vaistus prieinamus didesnei daliai mažesnes pajamas gaunančių žmonių ir sumažinti jų patiriamas išlaidas, „nes praktika rodo, kad prekės ir paslaugos, kurioms sumažinamas PVM tarifas, iš esmės nepinga“, teigia ministerija. 

Lengvatinis 5 proc. PVM tarifas vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms šiuo metu taikomas, kai šių prekių įsigijimo išlaidos visiškai ar iš dalies kompensuojamos Sveikatos draudimo įstatymo nustatyta tvarka, taip pat nekompensuojamiesiems receptiniams vaistams.

I. Šimonytės ir M. Majausko siūlymas teikiamas kaip viena iš ekonominės krizės padarinius sušvelninti galinčių priemonių. Lietuvos pramonininkų konfederacija siūlo pritarti šių dviejų Seimo narių parengtoms pataisoms. Dabar maitinimo ir gėrimų teikimo paslaugoms yra taikomas standartinis 21 proc. PVM tarifas.

„Nors PVM lengvata siekiama padėti maitinimo sektoriui sušvelninti (krizės – BNS) padarinius, tačiau su sunkumais susidūrė ir kiti veiklos sektoriai, kur taip pat taikomas PVM, tai nebūtų teisingi išskirti vieną sektorių", – sakė ministras V. Šapoka.

Šiuo metu 5 proc. PVM tarifas taikomas laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams, išskyrus erotinio ir (arba) smurtinio pobūdžio arba profesinės etikos nesilaikančius leidinius, kuriuos tokiais pripažino teisės aktų įgaliota institucija, bei spausdintą produkciją, kurioje mokama reklama sudaro daugiau kaip keturis penktadalius viso leidinio ploto.

„Poveikis biudžetui, tie netekimai sudarytų maždaug 1 mln. eurų – čia aš turiu omenyje, dėl išplėtimo lengvatos dėl elektroniniais ryšiais publikuojamų laikraščių ir kitų periodinių leidinių“, – sakė V. Šapoka.

Šalyje galioja du lengvatiniai – 5 proc. ir 9 proc. – PVM tarifai.


Šiame straipsnyje: VyriausybėPMV lengvatosPVM

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių