Vyriausybė nustatė tvarką, kaip bus rengiami pameistriai

Vyriausybė posėdyje pritarė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pateiktam Profesinio mokymo organizavimo pameistrystės forma tvarkos aprašui. Juo turės būti vadovaujamasi rengiant pameistrius.

„Šiuo aprašu siekiame daugiau praktinių įgūdžių mokantis darbo vietoje, sklandesnio perėjimo iš mokymosi į darbą, geresnio įsidarbinimo, glaudesnio švietimo ir verslo bendradarbiavimo, didesnės kvalifikuotų darbuotojų pasiūlos – paklausos atitkties. Taip pat siekiame suderinti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pameistrystės finansavimą“, – Vyriausybės posėdyje sakė švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Pasak jo, šiuo metu pameistrystės mokosi nepilnai 3 procentai profesinio mokymo sistemoje besimokančių žmonių. Tobulinant ir plėtojant pameistrystės modelį siekiama, kad 2020–2021 m. ne mažiau kaip 20 proc. baigusiųjų profesinio mokymo programas ar jų modulius bent dalį laiko būtų mokęsi pameistrystės forma.

„Didelių abejonių nėra, nes yra parengtas atitinkamas priemonių planas, kaip ne tik įgyvendintume, bet ir vystytume šitą projektą, sukurdami po dvejų metų aiškią finansavimo schemą, tą modelį toliau būtų galima plėtoti iki platesnių apimčių“, – sakė A. Monkevičius. 

Tolesnei pameistrystės plėtrai numatytas pameistrystės modelio įgyvendinimo veiksmų planas. Pameistrystės finansavimas grindžiamas paskatų profesinio mokymo teikėjams ir darbdaviams sukūrimo principu. Tam bus pasitelkiamos ES investicijos – 4,1 mln. eurų. Pameistrystei ir kvalifikacijos tobulinimui darbo vietoje skiriama 2,8 mln. eurų Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojamų ES lėšų, o praktinių įgūdžių įgijimo rėmimui ir skatinimui – 1,3 mln, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos administruojamų ES lėšų.

Mokinių registro duomenimis, pameistrystės forma 2018 m. mokėsi 3 449 asmenys: 862 pagal pirminio profesinio mokymo programas, 2 587 – pagal tęstinio profesinio mokymo programas. Nors pameistrių skaičius 2014–2018 m. išaugo daugiau kaip du kartus, šia forma besimokančiųjų skaičius sudaro tik apie 3 proc. visų besimokančiųjų profesijos. Pameistrystės formą 2018 m. taikė apie 40 proc. profesinio mokymo įstaigų.

Už pameistrystės proceso koordinavimą bus atsakingas Kvalifikacijų ir profesinio mokymo plėtros centras. Jis darbdaviams, norintiems mokyti pameistrius, pasiūlys teikėjus, kurie galimai galėtų vykdyti profesinio mokymo programą darbdaviui ir atitinkamam teikėjui susitarus, o tais atvejais, kai tokios profesinio mokymo programos nėra parengtos, – inicijuos naujos reikiamos programos rengimą.

Pagal formalias ir neformalias profesinio mokymo programas pameistrystę galės inicijuoti teikėjai, įmonės, mokiniai, darbuotojai.

Taip pat apraše numatyta galimybė, kad darbdavys arba dalyvauja pameistrių atrankoje iš priimtų mokytis mokykline forma mokinių, arba turi galimybę savarankiškai atrinkti pameistrius iš nesimokančių pagal profesinio mokymo programas asmenų ir kreiptis į teikėją dėl atrinktų pameistrių mokymo pagal profesinio mokymo programą darbdavio pageidaujamu laiku, pagal darbdavio su teikėju sudarytoje sutartyje numatytas datas, nesiejant jų su mokslo metų pradžia.

Teikėjams ir darbdaviams nustatyta prievolė bendradarbiauti planuojant ir įgyvendinant profesinį mokymą ir rekomenduojama jiems pasirašyti bendradarbiavimo sutartį, kurioje galėtų būti įrašyti susitarimai dėl bendradarbiavimo trukmės, sutarties vykdymo sąlygų, Vyriausybės nutarime nenumatytų įsipareigojimų.

Nutarimo projektu nustatoma, kad organizuojant profesinį mokymą pameistrystės forma ne daugiau kaip 30 proc. formaliojo ar neformaliojo profesinio mokymo programos ar jos modulio mokymo laiko vykdo profesinio mokymo teikėjas, o likusią dalį – pameistrį mokytis priimanti ir su juo pameistrystės darbo sutartį pasirašanti įmonė, įstaiga, organizacija, ūkininko ūkis ar laisvasis mokytojas.

Asmuo galės keisti mokymosi formą iš mokyklinės į pameistrystės ir atvirkščiai visą mokymosi laikotarpį – mokymosi formos keitimas bus fiksuojamas su asmeniu sudarytoje profesinio mokymo sutartyje.

Taip pat numatytos finansinės paskatos darbdaviams organizuoti pameistrystės mokymus. Tais atvejais, kai asmens formalusis profesinis mokymas bus vykdomas pameistrystės profesinio mokymo organizavimo forma, teikėjui skiriamos profesinio mokymo lėšos bus didinamos 25 procentais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių