VMVT: „bambukiniai“ indai ne visada saugus pasirinkimas

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai, 2019–2020 m. vykdydami valstybinę su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų kontrolę, tyrimams rinko netradicinius plastikinius gaminius iš „plastiko-bambuko“ – puodelius, dubenėlius, lėkštes, stalo įrankius. Gavusi laboratorinių tyrimų rezultatus, VMVT pernai pripažino nesaugiais ir pašalino iš rinkos net 8 pavadinimų „plastiko-bambuko“ gaminius, 5 iš jų kilmės šalis – Kinija, 3 – iš kitų šalių.

Šiais metais uždrausta tiekti į rinką dviejų pavadinimų nesaugius „plastiko-bambuko“ gaminius iš Kinijos. Nustatyta, kad iš šių gaminių išsiskyrusios sudedamosios dalys (melaminas, formaldehidas) arba bendras šių medžiagų kiekis viršijo teisės aktuose nustatytas didžiausias leistinas koncentracijas. VMVT, kaip ir kitų ES valstybių atsakingos kontrolės institucijos, apie šiuos gaminius informavo Europos Komisiją Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF).

Įvairių Europos Sąjungos (ES) valstybių atsakingos kontrolės institucijos, pasinaudodamos Europos Komisijos sistema RASFF, pastaraisiais metais informavo apie kelias dešimtis atvejų, kai ES rinkoje buvo aptikti nesaugūs „plastiko-bambuko“ gaminiai, skirti liestis su maistu. Pavyzdžiui, 2018 m. paskelbta apie rinkos ribojimo priemones, pritaikytas 14 skirtingų pavadinimų gaminių, 2019 m. – 34. Per devynis šių metų mėnesius Europoje paskelbti 7 pranešimai apie nesaugius „plastiko-bambuko“ gaminius. Dažniausiai šiuose gaminiuose nustatoma sveikatai pavojų galinčių sukelti cheminių medžiagų – melamino ir formaldehido – išsiskyrimas iš gaminio į maisto modelinius tirpalus.

Kaip nurodoma VMVT pranešime, tyrimų metu nustatyta, kad, pavyzdžiui, tokius indus pripylus karštų skysčių, iš jų išsiskiria melamino ir formaldehido kiekiai, kurie gali kelti pavojų sveikatai, todėl šie gaminiai neturėtų būti naudojami karštiems gėrimams, tokiems kaip kava, arbata, ar kūdikių maistui. Be to, šie indai negali būti naudojami mikrobangų krosnelėse.

Pastaraisiais metais, anot VMVT specialistų, vis plačiau rinkoje platinami iš plastiko pagaminti stalo ir virtuvės indai, į kuriuos pridėta bambuko ar kitų „natūralių“ medžiagų. Dažniausiai tai daugkartiniam naudojimui, kavai, arbatai ar kitiems karštiems gėrimams skirti puodeliai, taip pat įvairūs indų rinkiniai vaikams, kurie ženklinami kaip „biologiškai skaidūs“, „ekologiški“, „natūralūs“, o kai į juos pridėta bambuko pluošto – „bambukiniai“ arba net „100 % bambukiniai“. Vartotojams šie gaminiai pristatomi kaip tvarūs, perdirbami ir natūralūs, neretai pateikiami kaip alternatyva vienkartinio naudojimo plastikiniams gaminiams. Tokie gaminiai savo išvaizda panašūs į indus iš melamino, nes dažniausiai yra pagaminti iš melamino plastiko, į kurį tik pridėta malto bambuko ar kitų „natūralių“ medžiagų, pavyzdžiui, kukurūzų. Deja, kaip teigiama VMVT pranešime, vartotojui iš šių gaminių pavadinimo ir aprašymo nėra lengva suprasti, kad jie pagaminti iš plastikų, nes ženklinimo informacijoje nenurodoma tikroji gaminio sudėtis.

ES teisės aktai reikalauja, kad reklama ir ženklinimas neklaidintų vartotojų, o atitiktų tikrąją gaminio sudėtį. Tai reiškia, kad jei gaminio pagrindinė sudedamoji dalis yra melaminas ar kitas plastikas, tuomet nuoroda, kad gaminys yra pagamintas ne iš plastikų, arba kad jis yra „ekologiškas“ ar „natūralus“, ar net „100 proc. bambukas“, yra klaidinama ir neatitinka teisės aktų reikalavimų, net jei gaminio sudėtyje ir yra „natūralių“ priedų, pavyzdžiui, bambuko ir pan.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių