VMI: pajamas jau deklaravo 1,4 mln. gyventojų, permokas atgavo 65 proc.

  • Teksto dydis:

Baigiantis 2022 metų pajamų deklaravimui, tai padarė daugiau nei 1,4 mln. gyventojų, tačiau iš privalančiųjų tai padaryti deklaracijas pateikė apie 70 proc., skelbia Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

„Virš 1,4 milijono gyventojų pateikė metines pajamų deklaracijas, tai apskritai iš 800 tūkst. pajamų deklaracijas pateikti privalančių gyventojų jas jau pateikė virš 70 procentų“, – LRT radijui antradienį viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis.

Pasak VMI komunikacijos vadovės Rūtos Asadauskaitės, apie 70 proc. dalis iš visų deklaracijas privalančių pateikti gyventojų yra panaši, kaip ir tuo pat metu pernai. Jas dar turi pateikti apie 160 tūkst. gyventojų.

„Pareiga pateikti pajamų deklaracijas gali susidaryti dėl pritaikyto per didelio metinio neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD), taip pat tais atvejais, kai pernai vykdyta individuali veikla (su pažyma ar verslo liudijimu), gavo nuomos pajamų iš gyventojų, turi teikti gyventojo (šeimos) turto deklaracijas dėl pernai užimtų pareigų bei kita“, – komentare BNS sakė VMI atstovė.

Pareiga pateikti pajamų deklaracijas gali susidaryti dėl pritaikyto per didelio metinio neapmokestinamojo pajamų dydžio.

VMI BNS pranešė, kad beveik 335 tūkst. gyventojų deklaravo mokėtiną 327 mln. eurų GPM sumą, o daugiau nei 936 tūkst. gyventojų – 318 mln. eurų GPM permoką.

Permoka jau gražinta maždaug 613 tūkst. gyventojų – apie 65 proc. permokas deklaravusiųjų – tai rekordinis skaičius, palyginti su ankstesniais metais. Jiems jau grąžinta beveik 208 mln. eurų.

Visas permokas VMI visiems klientams grąžina iki liepos 31 dienos.

Antradienis yra paskutinė diena turintiems pareigą pateikti pajamų deklaracijas bei, jei reikia, sumokėti deklaruotą GPM sumą, taip pat pateikti prašymus skirti GP dalį paramai.

Gegužės 2-oji yra paskutinė diena deklaruoti praėjusiais metais gautas pajamas, o daliai gyventojų – ir turtą.

Gyventojai, kurie prievolės deklaruoti pajamas neturi, tačiau nori susigrąžinti GPM permokas, tai padaryti gali ir vėliau, permokos jiems grąžinamos kuo greičiau, bet ne ilgiau nei per 90 dienų.

Pernai deklaracijas pateikė 1,5 mln. gyventojų.


Šiame straipsnyje: pajamų deklaravimaspajamosVMI

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
tai matot kiek liko darbingu zmoniu na ir keli tustanciai pensininku --klausimas tai kiek isviso yra lietuvos zmoniu --be invaziniu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių