Valstybės skola: kiek pinigų pernai buvo skolingas kiekvienas lietuvis

Svarstant valstybės biudžetą, dažnai buvo kartojama sąvoka „valstybės skola“. Kas tai yra ir kaip atrodo Lietuvos skola pasaulio kontekste?

Pavyzdžiui, pernai vienas lietuvis buvo skolingas 5,5 tūkst. eurų. Vieno graiko skola siekė 34,5 tūkst., vokiečio – per 24 tūkst., esto – beveik 2 tūkst., o latvio – beveik 6 tūkst. eurų, aiškinama LRT RADIJO laidoje „PIN kodas“.

Kad būtų paprasčiau, įsivaizduokime valstybės biudžetą kaip namą. Jam statyti reikia plytų, o biudžetui – pinigų. Tačiau dėl šešėlinės ekonomikos ar netikėtai išaugusių išlaidų į jį pinigų kartais surenkama mažiau, nei reikia.

Biudžete, kaip ir name, atsiranda skylės, kurias būtina užkamšyti. Namui reikia plytų, o valstybei – pinigų. Tenka skolintis.

Pernai vienas lietuvis buvo skolingas 5,5 tūkst. eurų. Vieno graiko skola siekė 34,5 tūkst., vokiečio – per 24 tūkst., esto – beveik 2 tūkst., o latvio – beveik 6 tūkst. eurų.

O tai daroma dviem būdais – iš tarptautinių kreditorių arba vidaus rinkoje. Tarptautiniai kreditoriai – tai užsienio finansinės institucijos, pavyzdžiui, bankai, draudimo bendrovės. Vidaus kreditoriai – tokie patys, kaip užsienio, tik veikiantys valstybės viduje. Arba šalies gyventojai.

Kaip vyksta skolinimasis? Šalis išleidžia valstybės obligacijas. Tai tarsi skolos rašteliai, kuriais valstybė įsipareigoja po numatyto laiko tuos raštelius išsipirkti atgal. Ir dar skolintojui sumokėti palūkanas. Tai yra susimokėti už tai, kad reikiamu metu gavo pinigų.

Mokestis už paskolą priklauso nuo šalies patikimumo. Jei skolintojai mano, kad šalis gerai tvarkosi su savo finansais ir numatytu laiku tikrai skolą grąžins, paskolins pigiau. Jei mano, kad valstybė gali turėti sunkumų grąžinant pinigus, skolos kaina auga.

Pavyzdžiui krizės įkarštyje, 2009-aisiais, dėl prastėjančios ekonominės situacijos Lietuva skolinosi už 8 proc. O 2014-aisiais vidutinės palūkanos buvo 27 kartus mažesnės. Riziką, nuo kurios priklauso skolos kaina, įvertina tokios agentūros, kaip „Moody`s“, „Standard & Poor`s“ ir „Fitch“.

Praėjus laikui, kuriam lėšos buvo paskolintos, valstybė turi išsipirkti savo obligacijas (paprasčiau –skolos raštelius). Tai reiškia, kad šalies vyriausybė ne tik grąžina pasiskolintus pinigus, bet sumoka ir palūkanas.

Kaip atrodo Lietuvos skola pasaulio kontekste? Pernai vienas lietuvis buvo skolingas 5,5 tūkst. eurų. Vieno graiko skola siekė 34,5 tūkst., vokiečio – per 24 tūkst., esto – beveik 2 tūkst., o latvio – beveik 6 tūkst. eurų.

Europos Sąjungos vidurkis – 25 tūkst. eurų vienam gyventojui. Pavyzdžiui, vienas amerikietis, įskaitant ką tik gimusius kūdikius, ant pečių neša 3093 eurų skolą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vile

Vile portretas
Graikijos pavyzdziu galite nestatyti, nes ta salis tikrai buvo bankrutavusi, tik suinteresuoti asmenys vis kiso,kaip i kaledini kalakuta,nes, aisku, turejo labai dideliu finansiniu pretenziju ir galejo likti prie suskilusios geldos. Kad taip neatsitiktu ir buvo toliau "skolinami" milziniski pinigai is bendro puodo, o graikai dar ir nepatenkinti buvo,kad reikia verztis dirzus - buvo iprate lengvai gyventi. Na, o musu skola yra Kubiliaus skola, uzkarta visiems Lietuvos zmonems, nes galejo skolintis daug daug pigiau. Manau, kad ateis diena ir uz tai jis ir jo buv.vyriausybe bus patraukti baudziamojon atsakomyben. Sitaip nustekenti Lietuva... reikia sugebejimu!

?????

????? portretas
Aš nesiskolinau, tai tegul ir atiduoda tą skolą tie, kurie pasiskolino, ir išleido savo gerovei ir turto kaupimui. Manau, jų sukaupto per 27 metus turto pilnai užtektų skolai grąžinti.

...

... portretas
Kai VISOS šalys skolingos, darosi įdomu - KAS tie 'geradariai', taip MIELAI visiems skolinantys, AR tik ne tie 'strateginiai investuotojai' ESĄ mums 'darbo vietas' kuriantys, BET - nuo to tik DAR turtingesniais tampantys??? Bet - JEI nustotume skolintis, tai AR nesusilauktume karinės invazijos? Nes turintys pinigų juos PRIVALO kitiems skolinti (kitaip tie pinigai smėliu virsta), o prasiskolinusios šalys tokiems privalo atidirbt ir nenorinčius skolintis sunaikint.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių