Valdžia bando mažinti sąskaitas už šilumą: pritarė nuliniam PVM šildymui

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį apsisprendė laikinai taikyti nulinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą centralizuotam šildymui. Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Seimo bus prašoma PVM įstatymo pataisą svarstyti skubos tvarka.

Finansų ministrės Gintarės Skaistės teigimu, nulinis PVM padėtų amortizuoti smarkiai išaugusias gyventojų sąskaitas už šildymą, o valstybės biudžetui tai kainuotų 23 mln. eurų. Pasak jos, verslui tokia lengvata nenumatoma. 

„Dabar buitiniams vartotojams taikomas centralizuotai tiekiamam šildymui 9 proc. PVM tarifas būtų kompensuojamas iki nulio, o skirtumą valstybė kompensuotų iš valstybės biudžeto patiems šilumos tiekėjams“, – posėdyje trečiadienį sakė ministrė.

Lengvata galiotų nuo sausio 1 dienos iki balandžio pabaigos, kai baigsis šildymo sezonas.

I. Šimonytė kalbėjo, kad dėl dujų ir elektros kainų amortizavimo gyventojams pernai rudenį Vyriausybė jau priėmė sprendimus, tačiau su šildymu situacija labiau komplikuota.

„Realiai pokytis priklauso nuo to, kaip atrodo konkrečios savivaldybės šilumos ūkis, ir turime kai kurias savivaldybes, kur jis atrodo daug liūdniau nei kitose savivaldybėse dėl didelės priklausomybės nuo dujų ir kur tam tikri projektai, kurie nebuvo įgyvendinti laiku, neleido šitos situacijos amortizuoti“, – kalbėjo premjerė.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad panašus principas buvo taikomas iki kokių 2008-ųjų, kai buvo leista pradėti taikyti ES lengvatinį tarifą. Iki to laiko PVM dalis buvo dengiama iš biudžeto lygiai tuo pačiu būdu, kaip siūloma dabar“, – pridūrė ji.

Premjerė taip pat pažymėjo, kad Vyriausybė siūlo lengvatą taikyti tik šiam sezonui, nes kol kas nėra aišku, kaip šildymo kainos keisis kitą sezoną. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
namu sildymui NE PIGS !! taip ir tri buti. pinga daugiabuciu gyventojam !!

kas padangom ,dėžėm šildosi

kas padangom ,dėžėm šildosi portretas
koks pvm?

O

O portretas
O buitiniams vartotojams dujos namų šildymui nupigs?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių