Vaistinių atstovai siūlo prekybą receptiniais vaistais internetu leisti nuo 2023 metų

Nuo 2019 metų valdančiųjų ketinama įteisinti nuotolinė prekyba vaistais paralyžiuos elektroninio recepto ir elektroninės sveikatos sistemas, prognozuoja Lietuvos vaistinių asociacijos valdybos vadovė.

Asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė nuotolinę prekybą vaistais Lietuvoje siūlo leisti nuo 2023–2025 metų.

„Sutvarkykime iš pradžių e-receptą ir e-sveikatą“, – siūlė ji ketvirtadienį vykusiame Seimo Sveikos gyvensenos komisijos posėdyje, per kurį svarstytos pataisos dėl vaistų prekybos liberalizavimo.

Pasak jos, vienokie ar kitokie e-recepto sistemos strigimai būna nuolat.

„Jeigu nesutvarkę sistemos, leisime visiems iš namų prisijungti, ta sistemai tikrai užlūš, o kai ji užlūš, tų žmonių, kurie ateis į vaistinę, jų vaistininkas negalės aptarnauti“, – teigė vaistinių atstovė. 

Ji priminė, kad praėjusių metų lapkritį ir gruodį ypač strigo elektroninio recepto sistema, žmonės vaistų negalėjo įsigyti po kelias savaites.

K. Nemaniūtė-Gagė siūlė nuotolinę prekybą vaistas leisti nuo 2023–2025 metų.

„Nenorime chaoso, pacientų nepasitenkinimo, todėl sakome: nukelkime terminą, nes 2019 metai yra nerealu. Padarome nuo 2025 metų ar 2023 metų“, – siūlė ji. 

Šių metų kovo 8–16 dienomis bendrovės „Spinter research“ internetu vykdyta apklausa parodė, kad 82 proc. apklaustųjų pritartų siūlymui leisti vaistinėms nuotoliniu būdu parduoti visus vaistus – ir receptinius, ir nereceptinius.

Sveikatos apsaugos ministerija nuo 2019 metų gegužės siūloma leisti vaistų prekybą internetu, kai gyventojas turės gydytojo išrašytą elektroninį receptą. Tam reikės nuotoliniu būdu patvirtinti tapatybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių