V. Šapoka apie Seimo komiteto sprendimą: žymiai teisingesnė alternatyva

Finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) apsisprendimas pritarti 5 proc. siekiančiam pelno mokesčio tarifo didinimui kredito įstaigoms yra geriau nei anksčiau siūlytas finansų rinkos dalyvių turto apmokestinimas.

„Alternatyva, kuri buvo pasirinkta BFK, yra žymiai teisingesnė, kadangi ji yra susijusi su ekonomikos ciklu. Bankai mokės daugiau ir prisidės daugiau prie visuomenės gerovės, kai turės daugiau pelno. Ar nebus taip, kad bus kuriamas ir kituose sektoriuose papildomas apmokestinimas? Manau, kad to, tikiuosi, neatsitiks, nes bankinis sektorius taip pat yra išskirtinis tuo, lyginant su kitais sektoriais, kad blogoms paskoloms formuojant atidėjinius, tai leidžiama įtraukti į sąnaudas.

Atitinkamai sąsaja su didesniu pelno mokesčio tarifu toms institucijoms, kurios gali pasinaudoti tokia išskirtine nuostata, manau, yra pakankamai pagrįsta“, – interviu naujienų agentūrai ELTA sakė V. Šapoka.

Anot ministro, visuotinis pelno mokesčio tarifas, kuris šiuo metu yra 15 proc., neturėtų būti keliamas.

„Kalbant apie bendrai pelno mokesčio dydį, tai visada turime prisiminti, kad kaimyninėse šalyse Latvijoje ir Estijoje yra vieno lygio apmokestinimo sistema – taikomas 20 proc. pelno mokestis, tačiau jei sumoki pelno mokestį, nėra dividendų mokesčio. Dėl to, manau, kad pelno mokesčio tarifą, kuris Lietuvoje yra 15 proc., reikėtų išlaikyti tam, kad galėtume šioje konkurencinėje kovoje pritraukiant užsienio investicijas būti parankesnėje padėtyje“, – teigė V. Šapoka.

Kaip ELTA jau rašė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) narys Zbignevas Jedinskis siūlė apmokestinti finansų rinkos dalyvių turtą, jei šio mokesčio mokėtojo turto vertė viršija įstatymo projekte nustatytą dydį (300 milijonų eurų). Šis turtas būtų apmokestinamas 0,03 procento mėnesiniu finansų rinkų dalyvių mokesčio tarifu.

Nepriklausomų ekspertų vertinimo išvadoje, kurią inicijavo Seimo BFK, teigiama, kad bankų turto mokestis būtų sunkiai pakeliama našta bankams ir galėtų sukelti problemų visai ekonomikai.

Tačiau valdantieji ketvirtadienį įregistravo siūlymą pelno mokestį kredito įstaigoms didinti 7 proc. – nuo 15 iki 22 proc. Vis dėlto penktadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitetas nusprendė pritarti siūlymui šį mokestį didinti 5 proc.

Šiuo metu Lietuvoje pelno mokesčio tarifas siekia 15 proc., Latvijoje ir Estijoje – 20 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

poh...ui tuos

poh...ui tuos  portretas
Atidarom tikra Lietuvos banka ir ten dedam pinigus. O Špoka pastatom genvaldytoju.

Kurgi ne

Kurgi ne portretas
ar tu rimtai čia šneki kad kada nors bankams būna ,,liesos karvės metai"?Tik tada kai Kubilas askelbia kad krizė atėjo.Ir tai tik tam kad visi(naktinem ref.ir bankai) galetu plikiau mus nuskusti. Bankai pas mus turi dirbti tokiais pat mokesčiais kaip užsienyje.Tegu nep ..a mazgų

...

... portretas
AH kas per MAKARONAI: "Bankai mokės daugiau ir prisidės daugiau prie visuomenės gerovės, kai turės daugiau pelno" - čia LABAI svarbus tas 'KAI'. Nes - JEI bus 'lieos karvės metai' bankams, TAI jie mums ŠPYGĄ parodys; net ir kitu atveju jie MOKA tuos pelnus paslėpt. Ir dar REIKIA nepamiršt apie jų vykdomus pinigų plovimus - dabar tai aiškėja, ir - KOKIE pelnai kai reikia pinigus baudoms rezervuot . Taip kad šiame sprendime JOKIO teisingumo, tai - ŠLYKŠTI apgaulė; liūdna kad tas Š. tapo makaronų kabintoju... negi už ačiū? (nors JEI per durnumą, tai irgi vienodai NEJAUKU).
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių