V. Mitalas: PVM lengvata padės išgelbėti darbo vietas ir smulkų verslą

Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos maitinimo verslui pratęsimą vieneriems metams palaikantis valdantiesiems priklausančios Laisvės frakcijos atstovas Vytautas Mitalas sako, kad lengvata padės išsaugoti daug smulkių įmonių ir darbo vietų.

Anot jo, pernai sektoriuje pritaikius lengvatą, padidėjo iš jo surenkamo gyventojų pajamų mokesčio (GPM), o tai rodo lengvatos svarbą šiam verslui.

„Kai mes kalbame apie kitus metus, mes galime kažkiek galvoti apie PVM netekimą pratęsus papildomą lengvatą, bet mes tikrai surinksime daugiau GPM, tai tikrai nekainuos valstybei tiek daug, kaip finansų ministrė sako, bet tai padės išgelbėti nemažai darbo vietų ir smulkaus verslo, kurio tame sektoriuje yra labai daug. Dėl to ir pasisakome už“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė V. Mitalas.

„Metų gale mes matome kitą skaičių – GPM surinkta 38 proc. daugiau ir tai reiškia, kad dirbančiųjų viešojo maitinimo įstaigose atlyginimai priartėjo prie realių skaičių, kurie ir yra nusistovėję šiame sektoriuje“, – pridūrė jis.

Anot V. Mitalo, lengvata taip pat padeda mažinti šešėlį maitinimo sektoriuje.

„Įvedus PVM lengvatą šiam sektoriui tikrai padidėjo sektoriaus apyvarta ir tai nėra paaiškinama, kad visi staigiai suplūdo į restoranus, kurių atsidarė daugiau ar dar kažkas. Tai paaiškinama veikiausiai tuo, kad šešėlio mastas šiame sektoriuje sumažėjo“, – sakė V. Mitalas.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė ya ne kartą sakiusi, kad ši lengvata nėra aktuali daugumai įmonių, nes jos nėra PVM mokėtojos. Anot ministrės, didžiausia nauda tenka bendrovėms, turinčioms didelę apyvartą, – greitojo maisto restoranams ir picerijų tinklams.

Ministrė anksčiau atmetė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Mykolo Majausko teiginius, kad PVM lengvata aktuali 13 tūkst. maitinimo įmonių, kurių 99 proc. yra smulkus verslas. Anot jos, 15 didžiausių PVM lengvatos naudos gavėjų šiame sektoriuje yra greitojo maisto restoranai ir tinklinės picerijos, o tai nėra smulkus ir vidutinis verslas.

Lengvatinio 9 proc. PVM pratęsimas dar vieneriems metams – iki 2023 metų pabaigos, premjerės Ingridos Šimonytės teigimu, biudžetui per metus kainuotų 100 mln. eurų.

Vyriausybė siūlo lengvatinį 9 proc. PVM tarifą maitinimo įstaigoms pratęsti pusmečiui, o Biudžeto ir finansų komitetas toliau laikosi nuomonės, kad jis būtų taikomas iki 2023 metų pabaigos.

Dėl lengvatos Seimas galutinai balsuoti ketina antradienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jis galis Marso

Jis galis Marso portretas
dribtelejo,kad taip kliedi?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių