Už svarias pastangas išsaugoti ir atkurti gamtinę aplinką – 5 tūkst. eurų premija

Iki kovo 19 dienos laukiama paraiškų pretendentų gauti Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos ir Danos Gedvilienės fondo premiją. 5 tūkst. eurų siekianti premija bus įteikta už visuomenės dėmesio ir pagarbos vertus pasiekimus bei pastangas apsaugoti ir atkurti gamtinę aplinką Lietuvoje bei kaimynystėje ir užtikrinti išteklių tvarumą.

Pasak pranešimo, vertinimui gali būti siūlomi moksliniai tyrimai ar išradimai, taip pat pilietinės veiklos ar asmenys ir organizacijos, kurios atkreipia dėmesį į gamtosaugą ir skatina veikti. Laukiami teikimai, atliepiantys politikos sprendimus, ar verslo iniciatyvos, siekiančios sukurti tvaresnį vystymąsi ir švaresnę ateitį, išrandant arba pritaikant pažangiausius sprendimus.

Premijos nugalėtoją rinks komitetas. Vytauto Didžiojo universiteto atstovės Rimgailės Dikšaitės teigimu, šį komitetą sudaro Europos Komisijos narys, atsakingas už aplinkosaugą, vandenynus ir žvejybą, Virginijus Sinkevičius, VDU Botanikos sodo direktorius dr. Nerijus Jurkonis, KTU Pakavimo inovacijų tyrimo centro direktorius dr. Visvaldas Varžinskas, žurnalistas Donatas Puslys ir Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus direktorius Arūnas Antanaitis.

Vieno iš vertintojų V. Sinkevičiaus teigimu, net ir būdama maža valstybe, Lietuva gali ir turi prisidėti sprendžiant klimato kaitos ir aplinkosaugos problemas globaliu mastu. „Lietuvos ekspertų, verslo bendruomenės bei entuziastų sukurti sprendimai padeda inicijuoti planetos ateičiai būtinus pokyčius: nuo tvarių medžiagų naudojimo tekstilės pramonėje ar pakuočių atliekų tvarkymo, iki transporto sukeliamą oro taršą mažinti padedančių inovatyvių sprendimų ar pakartotinį nereikalingų daiktų panaudojimą skatinančių iniciatyvų“, – sako V. Sinkevičius ir priduria, kad Lietuvos indėlis į žaliąją pertvarką ne tik padeda kurti sveikesnę planetą esamoms bei būsimoms kartoms, bet ir garsina šalies vardą pasaulyje.

Premijos nugalėtojas bus paskelbtas balandį, ji bus įteikta birželio 5 d. – Tarptautinę aplinkos apsaugos dieną – VDU Botanikos sode.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai jau taip

Tai jau taip portretas
Gal geriau iš karto tą premiją ir atiduot tiems, kas IKEA užsakymu baigia Lietuvos miškus išnaikinti...

v

v portretas
Zmogelis kurs o IKEIA naikins
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių