Ūkio ministerija siūlo stiprinti Konkurencijos tarybos galias

  • Teksto dydis:

Siekiant stabilizuoti kainas, Ūkio ministerija siūlo atsisakyti smulkiesiems prekybininkams kartais didelę administracinę naštą sukeliančių perteklinių reikalavimų, skaidrinti tiekėjų ir prekybos tinklų santykius ir stiprinti sąžiningą konkurenciją.

Parengtais Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo ir Konkurencijos įstatymo pakeitimų projektais stiprinamos Konkurencijos tarybos galios ir jai suteikiama daugiau funkcijų, pranešė Ūkio ministerija.

Anot ministerijos, dabar Konkurencijos taryba stebi ir vertina, ar prekybos tinklai neatlieka draudžiamų konkurencinių veiksmų sudarydami sutartis. Priėmus siūlomus pakeitimus taryba turėtų galimybę atlikti stebėseną ir po sutarčių pasirašymo, taip pat stebėti ir viešinti gerosios praktikos pavyzdžius.

Taip pat siūloma, kad informaciją dėl nesąžiningos konkurencijos galėtų teikti ne tik susiję asmenys, kaip yra dabar, bet ir kiti, kurių turima informacija gali būti naudinga atliekamam tyrimui.

Be to, ministerija taip pat siūlo apibrėžti daugiau atvejų, kai galėtų būtų skiriamos baudos ar kitos drausminančios priemonės už konkurencijos ribojimą.

„Statistika rodo, kad pagrindinių produktų kainos auga ne gamintojų ir tiekėjų, o prekybos tinklų maržos sąskaita, todėl tiekėjų apsauga yra vienas kertinių aspektų. Dėl to siūloma įtvirtinti veiksmus, draudžiančius grasinti tiekėjams jų skundų atvejais, o tiekėjai, norintys pateikti skundą anonimiškai, nebeturėtų įrodinėti anonimiškumo poreikio“, – pranešime spaudai teigia ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Pasak jo, taip pat nustatomas reikalavimas, kad dėl visų nuolaidų tarp tiekėjų ir prekybininkų turėtų būti susitarta raštu arba elektroniniu paštu – taip siekiama išvengti piktnaudžiavimo.

Ūkio ministerija taip pat parengė pasiūlymus, kaip būtų galima sumažinti administracinę naštą smulkiajam ir vidutiniam verslui. Tarp jų – paprastesnis nedidelių parduotuvių atidarymo reglamentavimas, perteklinės veiklos priežiūros atsisakymas, paprastesnis ekologinės produkcijos patekimas į parduotuvių lentynas, privalomų mokymo kursų keitimas, galimybę žinias tobulinti ir pasitikrinti nuotolinėmis priemonėmis, kiti pasiūlymai.

Įstatymų projektus ir pasiūlymus Ūkio ministerija pateikė Vyriausybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių