Ūkininkai skundžiasi prastu derliumi: bulvės jau brango ir tai dar ne pabaiga

  • Teksto dydis:

Ūkininkai skundžiasi, kad šiais metais bulvių derlius prastas. Kai kur bulvių kainos net keturis kartus didesnės nei prieš metus, praneša LNK.

Prieš kelias dienas bulviakasį pradėjusių Šiaulių rajono ūkininkų šiųmetis derlius nedžiugina.

„Nelabai geras derlius. Galima sakyti – mažiau nei vidutinis. Su bulvių forma ir kiekiu gal ir viskas gerai, bet labai daug išlipusių, pažaliavusių“, – skundėsi ūkininkas Edas Sasnauskas.

Nuėmimą sunkina sausra, ūkininkų žemė suskilusi į didelius kietus gabalus, kuriuos iš bulvių išrinkti sudėtinga. Tačiau derlius prastas visur, todėl lietuviškų bulvių teiraujasi vis daugiau užsienio šalių.

„Iš Moldavijos, Slovakijos, Čekijos, Serbijos, net iš Airijos užklausų atsiranda. Šiaip paprastai tokiu laiku neklausinėdavo“, – situaciją komentavo E.Sasnauskas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Ūkininkas Vincentas savo augintas daržoves parduoda turguje. Vyras atvirauja, kad tokio prasto bulvių derliaus jis senokai neatmena: „Skendo pusė dirvos.“

Lietuviškų bulvių kainos svyruoja nuo 55 centų iki 1 euro už 1 kg. Ūkininkas sako, kad kainą šiemet padidino vos keliais centais, mat stengėsi nenuskriausti savo klientų.

„Teko truputį pakelti, nes derlius perpus mažesnis. Iš pradžių numirko, vėliau sausra ir iškasti nepavyksta, žemė kaip asfaltas“, – šių metų derlių komentavo Vincentas.

Pirkėjai į kainą nežiūri ir lietuviškas bulves renkasi dėl jų skonio.

Iš pradžių numirko, vėliau sausra ir iškasti nepavyksta, žemė kaip asfaltas.

Bulvių kainos lietuviškuose ūkiuose dabar svyruoja apie 45 centus už 1 kg. Tai – keturis kartus daugiau nei pernai. Ūkininkai atvirauja, kad ateityje bulvės dar brangs. Mat į kainą reikės įtraukti išaugusias sandėliavimo išlaidas.

„Reikės sandėliuoti, ventiliuoti, nepulsime pardavinėti visko iš karto, turės žmonės kažką valgyti ir žiemą“, – sakė E.Sasnauskas.

Taupydami elektrą sandėliavimui, lenkų žemdirbiai bulves parduoda tiesiai iš laukų. Lietuviai to nesiima ir viliasi derlių išlaikyti iki pavasario. Anot ūkininkų, pritrūks nebent didelių bulvių.

„Vadinasi, valgysime ir smulkias. Nieko blogio, jos pačios geriausios ir turėtų būti pačios brangiausios. Juk smulkios pačios skaniausios“, – stebėjosi E.Sasnauskas.

Anot ūkininko, lietuviai supanašės su užsieniečiais. Pvz., italai vertina ir mėgsta tik mažas – iki 5 cm skersmens bulves.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai tikrai

Tai tikrai portretas
Mūsų ūkininkams niekad negerai skundžiasi ir skundžiasi atvez bulvių ir iš Lenkijos ir valgysim man jokio skirtumo iš kur jos

Senolis

Senolis portretas
Man nesvarbu bulviu kaina ,nes pats uzsiauginu. Viena ara pasodinu , prikasu 5-6 maisus bulbiu! Zmones tingi net kaime nesodina darzoviu, krautuveje juk yra . Netinginys ,turintis lopineli zemes ,gali pasisodinti, kad ir su kastuvu !

yra

yra portretas
jiems visada blogai,nereikia ,valgysim lenkiskas bulves
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių