Turto banko valdomuose pastatuose pernai sutaupyta elektros už beveik 0,5 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Turto banko valdomuose valstybės pastatuose įsikūrusios įstaigose 2022 metais sutaupyta 1,5 mln. kilovatvalandžių (kWh) elektros arba beveik 0,5 mln. eurų, penktadienį pranešė Turto bankas.

Pranešime nurodoma, kad per keturis paskutinius praėjusių metų mėnesius sutaupė 17 proc. energijos, lyginant su 2021 metais tuo pačiu laikotarpiu. 

Daugiausiai elektros sutaupiusios institucijos bus paskelbtos vasario mėnesį.

Praėjusių metų rugsėjį Turto bankas kartu su Finansų ministerija paskelbė iniciatyvą „putinOut“ – tarnautojai buvo raginami keisti įpročius, sąmoningai vartoti elektros energiją ir taupyti. Daugiausiai sutaupiusioms įstaigoms numatyta skirti 50 tūkst. eurų patalpoms pagerinti.

Turto banko generalinis direktorius Mindaugas Sinkevičius sako, kad keičiant elgseną galima sutaupyti apie 15 proc. energijos.

„Matome, kad šie lūkesčiai buvo viršyti. Bet čia atsipalaiduoti negalime – iškeltas tikslas yra pasiekti 20 proc. tvarų taupymą per dvejus metus. Į tai įeina ne tik elgsenos keitimas, bet ir investicijos į apšvietimo, šildymo sistemų modernizavimą“, – pranešime sakė jis.

Matome, kad šie lūkesčiai buvo viršyti. Bet čia atsipalaiduoti negalime.

Vyriausybė yra įpareigojusi viešojo sektoriaus institucijas sunaudojamą energiją sumažinti 20 procentų per artimiausius dvejus metus. Tokiu būdu išlaidos elektrai ir šildymui viešajame sektoriuje per minėtą laikotarpį sumažėtų 100 mln. eurų. 

Turto bankas per artimiausius dvejus metus ketina iš pagrindų modernizuoti 14 valstybės biurų pastatų, skirs papildomų lėšų visoms apšvietimo sistemoms pakeisti bei šilumos punktų atnaujinimui. Skaičiuojama, kad įgyvendinus visus projektus, Turto banko valdomi pastatai 2024 m. vartos net trečdaliu mažiau energijos nei šiuo metu – kasmet bus taupoma beveik 6 mln. kWh.

Dar vienas reikšmingas Turto banko projektas – elektros tiekimas iš saulės jėgainių parko, kuris per artimiausius dvejus metus leistų sutaupyti 2,75 mln. kWh elektros. Jau pasirašyta tokių parkų dalių įsigijimo sutartis, projektui įgyvendinti gauta 1,45 mln. eurų Europos Sąjungos fondų subsidija. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių