A. Sysas: daugelis žino tokių, kurie tyčia nedirba

Jeigu žmogus nedirba daugiau nei metus, nereiškia, kad jam darbo vietos neatsirado. Tokią žinią neša užmojis anksčiau pradėti mažinti pašalpas ilgalaikiams bedarbiams.

Pilną pašalpą mokėtų trumpiau

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Vyriausbei pateiktame ir pastarosios patvirtinime siūlyme numatyta trumpinti maksimalių socialinių pašlapų nepasiturintiems bedarbiams mokėjimo terminą. Siūlymą dar turės tvirtinti Seimas.

Dabar maksimalios pašalpos mokamos trejus metus, o jiems praėjus palaipsniui mažinamos. Siūloma, kad pašalpos būtų palaipsniui mažinamos praėjus metams. Prieš porą metų maksimalių pašalpų mokėjimo terminas jau trumpintas nuo penkerių iki dabartinių trejų metų.

Prie Vyriausybės patvirtinto siūlymo priskirta ir senesnė idėja riboti kompensacijas už šildymą bei karštą vandenį nenorintiems dalyvauti renovacijos programoje. Tokiems asmenims artimiausią šildymo sezoną būsto šildymo išlaidų kompensacija būtų sumažinta 50 proc., o nuo kito šildymo sezono kompensacija būtų nutraukta  trejiems metams.

Tai turėtų skatinti darbo siekti tuos, kurie galimai jo nė neieško. Pasak oficialaus Vyriausybės pranešimo, įstatymo įgyvendinimo stebėsena rodo, kad neretai žmonės yra linkę visą pašalpų gavimo laiką gyventi tik iš jų, nenoriai įsitraukia į darbo biržų siūlomas veiklas.

Patys gyventojai skundžiasi

Socialdemokrato Algirdo Syso įsitikinimu, maksimalių pašalpų mokėjimo terminą reikėjo mažinti jau anksčiau. Atrodytų keista, kad šio siūlymo iniciatoriai būtent kairieji, tačiau, A. Syso teigimu, konservatoriams tvirtinant trejų metų terminą, jis dėl to su jais ginčijosi.

„Termino trumpinimo pagrįstumą parodo ir darbo rinkos tyrimai. Kai kurie žmonės nori gyventi tik iš mokesčių mokėtojų mokamų išmokų, ir nedaro nieko, kad patys galėtų dalyvauti darbo rinkoje bei užsidirbti, – tikino partijos pirmininko pavaduotojas. – Daugybė žmonių, kurie stengiasi išgyventi iš savo darbo, yapč kaimo vietovėse, skundžiasi, kad žino daug tokių, kurie tyčia nieko nedaro, tik naudojasi mokesčių mokėtojų pinigais“.

A. Sysas pripažino, jog gali būti atvejų, kai bus perlenkta lazda ir pašalpos bus sumažintos tiems, kurie galbūt tikrai neranda darbo. „Tačiau tai yra pataisomi dalykai. Žmogus turi žinoti, kur kreiptis, ar į soacialinį darbuotoją, ar aukščiau. Reikia aiškiai pasakyti žmonėms, kurie vengia ieškoti legalaus darbo, kad toliau tokia situacija nebus toleruojama“,– sakė parlamentaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aha

aha portretas
turbut jis cia apie seimo narius

Sysai

Sysai portretas
tu čia tikrai apie save

Pasalpinis

Pasalpinis portretas
Pirma Seime susitvarkykit, seimunai. I posedzius neinat, balsuot irgi galima nebalsuot: noriu - balsuoju, noriu - susilaikau. Kas cia per sventumas? Nuo ko susilaikot? Ir kas is to,kad ir ateinat i seima, o ka veikiat? Pateik tautai ka kuris seimunas nuveike per tuos kelis darbo menesius kol tupi seime. Ka nuveike pvz Venskiene? O jeigu seimunai nedirba, tai kam dirbt tautai? Mes sedesim ant pasalpu, nes ner prasmes dirbt.
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių