Susisiekimo ministerija: daugiau „Belaruskalij“ vagonų nuo pirmadienio neįvažiavo

Susisiekimo ministerija patvirtina antradienį „Lietuvos geležinkelių“ pareikštą teiginį, kad pirmadienį į Lietuvą įvažiavę Baltarusijos valstybinės įmonės „Belaruskalij“ kalio trąšas gabenantys vagonai buvo paskutinieji. Ministerija tikina, kad dabar atliekama sustiprinta sutarčių, susijusių su trąšų vežimu, patikra ir kol ji atliekama, paraiškos dėl baltarusiškų trąšų gabenimo nėra tvirtinamos.

„Remiantis „Lietuvos geležinkelių“ duomenimis, pirmadienį paskutiniai vagonai įvažiavo į Lietuvą ir pasiekė Klaipėdą. Susisiekimo ministerija ėmėsi visų teisinių veiksmų, priklausančių nuo jos, įgyvendinti valstybės sprendimus. Yra atliekama sustiprinta sutarčių, pagal kurias siekiama vežti „Belaruskalij“ trąšas, patikra ir tol, kol vykdoma šių sutarčių patikra Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijoje paraiškos dėl „Belaruskalij“ produkcijos vežimo netvirtinamos“, – trečiadienį Eltai atsiųstame komentare teigė susisiekimo ministro patarėja Gabrielė Vasiliauskaitė.

Komentare taip pat pabrėžiama, kad trąšas vežti yra daug būdų ir kad Vyriausybė imasi teisėtų veiksmų tranzito užkardymui, tačiau pats efektyviausias būdas sustabdyti baltarusiškų trąšų tranzitui būtų visų Europos Sąjungos (ES) narių sprendimas sustiprinti sankcijas Baltarusijos režimui.

„Vyksta sustiprinta stebėsena ir vertinimas visų sutarčių, pagal kurias gali būti gabenamos „Belaruskalij“ produkcija. Pats tvariausias sprendimas – bendras 27 Europos Sąjungos valstybių narių sutarimas stiprinant sankcijas Baltarusijos režimui, įtraukiant papildomus režimą remiančius pareigūnus, įmones bei ekonominius sektorius, duodančius režimui didžiausią pelną“, – tikina G. Vasiliauskaitė.

ELTA primena, kad antradienį nutrūko „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) sutartis su Baltarusijos valstybine įmone „Belaruskalij“ dėl trąšų tranzito per Lietuvą, todėl pastarosios įmonės produkcijos gabenimas per Lietuvą sustojo. Sutartis nutraukiama remiantis sausio viduryje priimtu Vyriausybės sprendimu, kad įmonių pasirašyta sutartis kelia grėsmę nacionaliniam saugumui ir nuo vasario 1 d. tranzitas turi būti sustabdytas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fuuu

Fuuu portretas
Na pagaliau, saugus esam:)

Šveikas

Šveikas portretas
To nebūna kad ko nors nebūtų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių