Siūloma leisti ūkininkams gaminti naminę degtinę

Du Seimo nariai siūlo leisti ūkininkams Lietuvoje legaliai gaminti naminę degtinę ir svaigiuosius gėrimus.

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis su Socialdemokratų partijos frakcijos nariu Andriumi Palioniu įregistravo tai numatančias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas.

Pagal jas, gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus būtų leidžiama ūkininkams, kurių ūkis yra įregistruotas Lietuvos ūkininkų ūkių registre, kurie teikia kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas ir kurie Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai.

Jiems būtų leidžiama gaminti ne didesnės kaip 65 tūrio procentų etilo alkoholio koncentracijos alkoholinius gėrimus.

Anot projekto autorių, tik tokiose kaimo turizmo sodybose galėtų veikti namų gamybos alkoholinių gėrimų įranga ir poilsiautojai turėtų galimybę stebėti šių gėrimų gamybos procesą. Pagaminti gėrimai būtų vartojami ir parduodami tik ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje.

Be to, būtų leidžiama pagaminti ne daugiau kaip 1000 litrų per kalendorinius metus.

Pagal šiuo metu galiojančias Alkoholio kontrolės įstatymo normas, Lietuvoje draudžiama gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus, išskyrus natūralios fermentacijos silpnuosius alkoholinius gėrimus, skirtus fizinių asmenų asmeniniam naudojimui, tai yra ne parduoti, o tik savo ar šeimos poreikiams tenkinti.

„Į šalį plūsta alkoholio kontrabanda, veikia pogrindiniai “pilstuko„ fabrikėliai, todėl nuodijami šalies žmonės, o valstybės biudžetas dėl nelegalios veiklos negauna pajamų dėl nesumokamo akcizo ir pridėtinės vertės mokesčio. Priėmus įstatymo projektą, atsiras tam tikra galimybė kontroliuoti stiprių namų gamybos alkoholinių gėrimų gamybos ir pardavimo procesus“, - įsitikinę projekto rengėjai.

Jų teigimu, naminė degtindarystė ir kiti tradiciniai gėrimai yra Lietuvos kulinarijos paveldo dalis, todėl tai saugotina ir eksponuotina kultūros vertybė.

Parlamentarai mano, kad naminukės gamybos legalizavimas ūkiuose turėtų teigiamos įtakos kaimo turizmo plėtrai, paskatintų atskirus namų gamybos alkoholinius gėrimus įtraukti į kulinarinio paveldo sąrašą, skatintų saikingą jų vartojimą.

„Atsirastų galimybė perdirbti šalyje užaugintus perteklinius rugius ir uogas, medų, būtų sukuriama daugiau darbo vietų kaimo turizmo sodybose“, - projekto privalumus dėsto Seimo nariai.

Be to, jų teigimu, daugelyje ES šalių - Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Prancūzijoje ir kitose - leidžiama užsiimti smulkiąja alkoholinių gėrimų gamyba.

Anksčiau panašius projektus Seimas yra atmetęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nugirdit

nugirdit portretas
butinai leist gamint samane,nes mazai dar prasigerusi lietuva.Gal greiciau ismirs ir liks tuscias zemes plotas,tada gales pardduot kokiai turtingai valstybei.Ir taip musu sumazejo kaip po maro,tai dar dabaikit pigiu birzgalu.

Muitinė

Muitinė portretas
Augusto laikas galėjo gauti licenziją muitinės veiklai.

LT

LT portretas
Žinoma kad reikia leisti ...
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių