Siūlo perpus mažinti mokesčius jaunoms šeimoms už notarų paslaugas

  • Teksto dydis:

Teisingumo ministerija siūlo įteisinti mokesčių už notarų paslaugas lengvatas jaunoms šeimoms ir socialiai remtiniems asmenims.

Ministerija penktadienį pranešė peržiūrinti notariato veiklos kainodarą. Vienas pirmųjų pasiūlymų – notaro atlyginimą mažinti per pusę, kai jauna šeima perka ar įkeičia pirmą gyvenamąjį būstą.

Nuo notaro atlyginimo mokėjimo būtų atleidžiami valstybės įstaigų, šeimynų ir šeimų globojami nepilnamečiai, paveldintys tėvų ar senelių turtą.

„Manau, ir iš užsienio grįžtančiam jaunimui tai bus svarbus ženklas, kad jie čia laukiami, – ministerijos pranešime sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. – Žengiame pirmuosius permainų žingsnius notariato veikloje ir siūlome pokyčius, kurie papildo Vyriausybės socialinę politiką jaunimo atžvilgiu, ypač regionuose“.

Manau, ir iš užsienio grįžtančiam jaunimui tai bus svarbus ženklas, kad jie čia laukiami.

Ministras taip pat atkreipė dėmesį, jog nuo mokesčių notarui atleisti valstybės globojamus nepilnamečius pasiūlė patys Notarų rūmai.

Be to, anot ministro, baigiama rengti ir notarų teisinių paslaugų poreikio vertinimo metodika, pagal kurią bus racionaliau pertvarkytos jų veiklos teritorijos paveldėjimo atvejams: didžiuosiuose miestuose nebeliks notarų priskyrimo pagal atskiras gatves. Gyventojai dėl paveldėjimo galės kreiptis į bet kurį toje savivaldybėje dirbantį notarą.

„Teisingumo ministerija atkreipė dėmesį į klientų teisės varžymą savo nuožiūra pasirinkti notarą, tvirtinantį hipotekos (turto įkeitimo) sandorį su banku. Įstatymas ne tik bankams, bet ir jų klientams garantuoja galimybę rinktis notarą“, – pažymima pranešime.

Tuo metu minėtame notarų atlyginimo už teikiamas paslaugas pakeitimų projekte taip pat numatyta nežymiai mažinti mokestį už populiariausių nekilnojamojo turto perleidimo sandorių patvirtinimą (nuo 0,45 iki 0,42 proc. nuo nekilnojamojo daikto vertės).

„Toliau diskutuosime su notarų bendruomene, kad parengtume optimalų paslaugų kainodaros mechanizmą, tenkinantį ir paslaugų teikėjus, ir gavėjus“, – teigia E. Jankevičius.

Notarų veiklos teisinis reguliavimas buvo nustatytas daugiau kaip prieš du dešimtmečius ir, kaip pažymima ministerijos pranešime, jį reikia pritaikyti naujai verslo, teisinei aplinkai, pasinaudoti šiuolaikinėmis technologinėmis galimybėmis.

Notarų, kaip valstybės įgaliotų asmenų, vaidmenį planuojama stiprinti užtikrinant patogesnį paveldėjimo procesą, kad klientams būtų palengvintas bylai reikalingų duomenų gavimas – įpėdiniams nereikėtų patiems vaikščioti į bankus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

meile

meile portretas
visiems LIETUVOS gyventojams tegul mažina notaru paslaugu kainas

KONSTITUCIJA

KONSTITUCIJA portretas
Taigi kad: "Žmogaus teisių negalima varžyti ir teikti jam privilegijų dėl jo lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu" (K.29str.2d.) - o juk 'šeima' tai kaip tik socialinė padėtis; kodėl kitus žmones leidžiama engt?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių