Siūlo iki 30 proc. padidinti bankų pelno mokestį

Prognozuojant, kad Lietuvos bankai šiemet galėtų gauti milijardinį pelną, du parlamentarai siūlo dar labiau didinti jų pelno apmokestinimą.

Tokią Pelno mokesčio įstatymo pataisą registravę socialdemokratai Gintautas Paluckas ir Rasa Budbergytė siūlo dabartinį papildomą 5 proc. pelno mokesčio tarifą bankams ir kredito įstaigoms, kai jų pelnas viršija 2 mln. eurų, padidinti iki 15 proc.

Bankams šiuo metu taikomas 20 proc. tarifas (15 proc. įprastas tarifas ir 5 proc. papildomas), o parlamentarai siūlo jį padidinti iki 30 proc. – po 15 proc. siektų ir įprastas, ir papildomas tarifai. 

Pataisos iniciatoriai sako, kad padidinus tarifą į valstybės biudžetą būtų surenkama iki 100 mln. eurų per metus.

Finansų ministrei Gintarei Skaistei ir Lietuvos banko vadovui Gediminui Šimkui anksčiau pranešus, kad komerciniai bankai šiemet gali uždirbti apie milijardą eurų – apie 2,5-3 kartus daugiau nei įprastai, todėl gali būti svarstoma galimybė tokį disbalansą išspręsti fiskalinėmis priemonėmis, pavyzdžiui, įvedant solidarumo įnašą.

Prezidento patarėja Irena Segalovičienė yra sakiusi, kad siūlymas laikinai papildomai apmokestinti dėl augančių palūkanų komercinių bankų uždirbamą itin didelį pelną yra sveikintinas. 

Lietuvos bankų asociacijos prezidentė Eivilė Čipkutė anksčiau sakė, kad kalbėti apie šių metų bankų pelnus dar anksti, nes įvairūs geopolitiniai bei makroekonominiai veiksniai gali paveikti konkrečias ekonomikos sritis.

Visi Lietuvoje veikiantys bankai per devynis praėjusių metų mėnesius uždirbo 343,4 mln. eurų bendro grynojo pelno – 38,9 proc. daugiau negu 2021 metais tuo pat laiku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

S.

S. portretas
Tą reikėjo padaryti prieš 20 metų. O ir dabar tik siūlo ir neaišku ar padidins.

Siulau bankams sumazinti

Siulau bankams sumazinti  portretas
pelna iki 35%

Na,nerodys

Na,nerodys portretas
bankai tada tu pelnu,kaip jau 30 metu ju nerodo vezejai! Budai tam atidirbti dar po 90uju. O dar blogiau,kad ta intencija,dar pabrangs paslaugos,nes gi "pelno nera". Nieks neuzdraus bankams "gyventi is nuostoliu",kaip tai daro visi vezejai!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių