A. Šemeta: Lietuva turi investuoti į inovacijas ir mokslinius tyrimus

  • Teksto dydis:

Norint, kad Lietuva galėtų sėkmingai konkuruoti Europos Sąjungoje (ES), šaliai būtina investuoti į inovacijas ir mokslinius tyrimus, reformuoti darbo rinką, sveikatos ir švietimo sistemas, sako eurokomisaras Algirdas Šemeta.

„Europoje reformų reikia begalės. Daugelyje šalių darbo rinkos yra visiškai archajiškos. Sveikatos ir švietimo sistemos nepritaikytos prie šiuolaikinių poreikių. Reformos duoda stimulų ekonominiam augimui, bet tam reikia investicijų, tačiau dabar investuojama mažai. Ne dėl to, kad trūksta pinigų, bet verslas šiuo metu bijo rizikuoti“, - interviu Žinių radijui pirmadienį sakė kadenciją baigiantis už mokesčius ir muitų sąjungą, auditą ir kovą su sukčiavimu atsakingas eurokomisaras A.Šemeta.

Anot jo, Lietuvoje vienos silpniausių sričių - inovacijos ir moksliniai tyrimai, kur investuojama 5 kartus mažiau nei visoje ES.

„Šiuo metu darbo užmokesčiai maži, nes mes konkuruojame mažos pridėtinės vertės rinkose (...). Lietuvoje verslas negali surasti tinkamos darbo jėgos - tai darbo rinkos švietimo sąveikos pasekmė. Tai riboja konkurencingumą“, - tvirtino eurokomisaras.

Jo nuomone, reikia keisti darbo santykius reglamentuojančius įstatymus bei švietimo sistemą, kad darbo rinka būtų lankstesnė ir galėtų lengviau prisitaikyti.

Lietuva 2014-2020 metais gaus 6,8 mlrd eurų (23,5 mlrd. litų) Europos Sąjungos paramos, dar 1 mlrd. eurų (3,45 mlrd. litų) šalis pridės pati. Bus remiamos inovacijos,

oksliniai tyrimai, technologijų plėtra, verslo konkurencingumas, švietimas, užimtumas, skurdo mažinimas, infrastruktūros plėtra ir energijos vartojimo efektyvumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių