Seimui pateikti siūlymai, kurie leistų VERT kas 3 mėn. perskaičiuoti energetinių išteklių tarifus

Antradienį Seimui buvo pateikti Elektros energetikos įstatymo bei lydintieji projektai, kuriais siekiama leisti Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) kas 3 mėnesus perskaičiuoti energetinių išteklių tarifus bei keisti galutines tokių resursų kainas buitiniams vartotojams.

Už projektą po pateikimo balsavo 86, susilaikė 14, prieš balsavusių parlamentarų nebuvo. Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu projektą patvirtintas Ekonomikos komitetas. Taip pat siūlymus nagrinės Energetikos ir darnios plėtros komisija.

Projektas svarstymo stadijoje į plenarinių posėdžių salę turėtų grįžti birželio 11 d.

Kaip teigė energetikos viceministrė Inga Žilienė, šiais Energetikos ir Gamtinių dujų įstatymo pakeitimais VERT būtų suteikta galimybė greičiau atsižvelgti į svyravimus energetikos rinkose.

„Šiais įstatymo paketais yra siūloma dėl dažnesnio reguliuojamų galutinių kainų buitiniams vartotojams perskaičiavimo numatyti VERT ir energetikos įmonėms esant reikšmingiems svyravimams energijos išteklių rinkose perskaičiuoti galutinius tarifus kas 3 mėnesius“, – antradienį Seimo posėdžio metu aiškino I. Žilienė.

Taip pat, šiais pakeitimais VERT būtų leista perskaičiuoti buitiniams vartotojams taikomą tarifą, jeigu svyruojant energetinių resursų kainoms, energetikos bendrovės to nepasiūlo. Šis mechanizmas būtų aktyvuotas, kai elektros kaina svyruoja 40 proc., o gamtinių ir naftos dujų – 20 proc.

Šiais Energetikos ir Gamtinių dujų įstatymo pakeitimais VERT būtų suteikta galimybė greičiau atsižvelgti į svyravimus energetikos rinkose.

 

„Energetikos įmonėms nepateikus tarybai pasiūlymų perskaičiuoti energijos produktų kainas ir tarifus, suteikti tarybai galimybę perskaičiuoti kainą ir tarifus buitiniams vartotojams“, – sakė ji.

Šiuo projektu norima VERT perduoti įgaliojimus nustatyti asmenų, turinčių teisę įrengti ir eksploatuoti energetikos įrenginius, atestavimo tvarką ir sąlygas. Be to šiuo siūlymu norima kurti energijos duomenų mainų sistemą.

Kaip teigiama projekte, šiuo projektu siekiama įgalioti Tarybos administracijos valstybės tarnautojų teisę duoti privalomuosius nurodymus asmenims dėl energetikos veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų vykdymo. Taip pat numatyti, kad VERT ar įgalioti administracijos valstybės tarnautojai atlieka ne tik energetikos įmonių reguliuojamos veiklos, bet ir energetikos objektų ir įrenginių patikrinimus.

Šiuo siūlymu numatoma diegti išmaniąsias elektros energijos apskaitos sistemas ir išmaniuosius elektros energijos tinklus bei bendrą duomenų talpinimo ir keitimosi jais platformą, užtikrinant šių sistemų ir tinklų kibernetinę saugą ir energetikos duomenų apsaugą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai dar

Tai dar portretas
per mazai is musu visu vagiate!?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių