Seime – siūlymai bausti už atsiskaitymų grynaisiais taisyklių pažeidimus

Seimui siekiant apriboti atsiskaitymus grynaisiais, siūlomos įvairios sankcijos už naujos tvarkos pažeidimus.

Grupė valdančiųjų ir opozicijos atstovų Seime įregistravo Mokesčių administravimo įstatymo pataisas.

Jos numato, kad įmonės, kurios nepaisys draudimo ir grynaisiais atsiskaitys virš 3 tūkst. eurų, būtų pripažintos  neatitinkančiomis minimalių patikimo mokesčių mokėtojo kriterijų. Tai reiškia, kad jos vienerius metus negalėtų dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. 

Be to, numatoma, kad gyventojai, pažeidę Atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimo įstatymą, ateityje nebegalėtų pagrįsti turto įsigijimo ir pajamų gavimo šaltinių.

„Šiais pakeitimais būtų mažinamos prielaidos šešėlinei ekonomikai, didinamas mokestinės kontrolės efektyvumas ir galimai neteisėtų sandorių atsekamumas. Tai tuo pačiu didintų įmonių finansinę drausmę, finansinių operacijų skaidrumą ir patikimumą“, – BNS teigė vienas pataisų iniciatorių, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

Šiais pakeitimais būtų mažinamos prielaidos šešėlinei ekonomikai, didinamas mokestinės kontrolės efektyvumas ir galimai neteisėtų sandorių atsekamumas.

Seimas šią savaitę po svarstymo pritarė pataisoms, ribojančioms atsiskaitymus grynaisiais – nuo lapkričio tiek įmonėms, tiek gyventojams siūloma drausti atlikti sandorius grynaisiais virš 3 tūkst. eurų.

Lietuvos banko duomenys rodo, kad 97 proc. visų mokėjimų nesiekia 5 tūkst. eurų, o 92 proc. – iki 1250 eurų. 

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba anksčiau tikino, kad nekilnojamojo turto rinkoje 26,5 proc. atsiskaitymų vis dar sudaro grynieji pinigai.

Seimas taip pat svarsto Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, numatančias, kad už atsiskaitymų grynaisiais pažeidimus baudos būtų skiriamos ir mokantiems pinigus, ir juos priimantiems: gyventojams jos siektų 300-900 eurų, įmonėms arba jų vadovams – 600-1500 eurų. Už pakartotinus pažeidimus baudos būtų atitinkamai iki 2,4 tūkst. ir iki 3 tūkst. eurų.

Galutinis balsavimas dėl draudimų atsiskaityti grynaisiais virš 3 tūkst. eurų vyks, kai Seimas dėl pataisų gaus Vyriausybės išvadą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bronius

Bronius  portretas
Įstatymų leidėjai turėtų pasirūpinti kad bankai už lėšų pervedimus jokių mokesčių nereikalautu iš gyventojų. Jeigu už dyką nenori dirbti , tuomet visus mokesčius turėtų padengti vyriausybė.

nuomonė

nuomonė portretas
Kodėl turiu šerti bankus? Savo pinigus noriu tvarkyti pats. Noriu dedu į kojinę, noriu išdalinu varguoliams, noriu pats prageriu ar pra....Koks kieno reikala?

Chi chi chi

Chi chi chi portretas
Davė eurą prostitutei, sakė pirk snarglių, brangute. O kai ši jų nenorėjo, jam ir krizė prasidėjo. Gavo diedas pinigų, vaikai lievi, jam ku kū. Žmona Bjauri su barzda, tarp kojikių jos chui.ia ...nesupranta jis dabar, žmonai paso reiks kar kar. Užrašysim kad jin vyras, diedas bus ir vėl didvyris. Tik kur dėt vaikus lievus, gal išmest juos į sąvartynus? Nes vis tiek neperspektyvūs. Pažiūrėkit koks jis vyras. Pirks dabar jis transvestitą, kur gamykloje padaryta. Užmokės jis kortele. Apsiši.te tada
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių