Seimas: ryšių rinkoje nepatikimų tiekėjų neturi būti

  • Teksto dydis:

Seimas užkirto kelią nepatikimiems gamintojams ir tiekėjams Lietuvoje dalyvauti elektroninių ryšių rinkoje, pirmiausia diegiant 5G mobilųjį ryšį.

Seimas antradienį priėmė dviejų – Elektroninių ryšių bei Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos – įstatymų pataisas.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Laurynas Kasčiūnas tvirtino, kad 5G ryšys

yra ne tik Lietuvos technologinė ateitis – jis kels ir įvairių saugumo rizikų.

Pasak jo, Seimas „aiškiai“ pasakė, kad Lietuva nenori būti Kinijos kontroliuojamoje technosferoje, kai tos šalies įmonės galėtų teikti duomenis Kinijos vyriausybei ir saugumo tarnyboms.

Tuo metu socialdemokratas Gintautas Paluckas įsitikinęs, kad pataisos parengtos skubotai.

„Neatsižvelgiant (...) į technologinių procesų išmanymą“, – teigė jis.

G. Paluckas, be kita ko, mano, kad pataisos kelia grėsmę monopolijos arba duopolijos susiformavimui 5G technologijų rinkoje.

Pataisos uždraudžia nepatikimiems gamintojams ir tiekėjams dalyvauti elektroninių ryšių rinkoje, o radijo dažniai 5G ryšiui būtų skiriami tik įvertinus, ar šio ryšio tinklams naudojama įranga atitinka nacionalinio saugumo interesus.

Ryšio operatoriai, jau naudojantys šio kriterijaus neatitinkančią aparatūrą ir įrenginius, turės netinkamą įrangą pasikeisti iki 2025 metų pabaigos. Kitaip jie negalės pretenduoti į valstybės skiriamus radijo dažnius 5G ryšiui.

Lietuvos karinė žvalgyba Kinijos „Huawei“ dalyvavimą kuriant 5G tinklą yra įvardijusi kaip rizikos veiksnį dėl komunistinės Kinijos įstatymų, įpareigojančių bendroves dalytis informacija su valdžia.

Telekomunikacijų bendrovė „Telia“ visoje Lietuvoje jau pradėjo diegti naujos kartos „Ericsson“ bazines mobiliojo ryšio stotis, kurios pakeis iki šiol naudotą „Huawei“ įrangą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių