Seimas linkęs įpareigoti išmokas darbuotojams mokėti tik į sąskaitą

Seimas linkęs įteisinti, kad nuo 2022 metų sausio darbo užmokestis, kitos su darbo santykiais susijusios išmokos, taip pat dienpinigiai ir komandiruotės išlaidų kompensacijos būtų mokamos ne grynaisiais, o pavedimu į darbuotojo nurodytą sąskaitą. Išimtį siūloma taikyti tik jūrininkams.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė tokioms Darbo kodekso pataisoms: už balsavo 77, prieš – 9, o susilaikė 32 parlamentarai. Galutinis balsavimas dėl jų vyks dar birželį. 

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Mykolo Majausko teigimu, algų mokėjimas grynaisiais sudaro sąlygas išnaudoti darbuotojus, vengti mokesčių ir plisti šešėliui.

Jis pažadėjo, kad smulkiam verslui bus kompensuojamas atsiskaitymo aparatų įsigijimas, kad žmonės galėtų susimokėti kortelėmis bet kuriose prekybos vietose.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas Mindaugas Lingė įsitikinęs, kad draudimo algas mokėti grynaisiais reikia darbuotojams, kad jie būtų labiau apsaugoti.

Jis abejoja, ar gaunant atlyginimus ne grynaisiais, kils atsiskaitymų problemų. Komiteto vadovas priminė, kad jau pašalpos ir pensijos mokamos į žmonių sąskaitas.   

Tuo tarpu „valstietis“ Valius Ąžuolas prognozavo, kad vertimas žmonėms atlyginimus mokėti tik į sąskaitą paskatins šešėlį, nes nebus kur išsigryninti pinigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ekonomistui

ekonomistui portretas
Kai bankai nelups pinigų už kiekvieną pirstelėjimą, o pradės, kaip anais laikais taupkasės, mokėti procentus už tai, kad naudojasi žmonių pinigais, tada tegu sau būna tik į sąskaitą. Aš noriu gauti viską, ką uždirbau, minus, aišku, mokesčiai valstybei. Jei tu penkiaženkles sumas gauni, tau gal ir nerūpi, kiek bankas iš tavęs nučiulpia, o besiverčiantiems iš minimumo ir net vidurkio kiekvienas centas svarbu. Ypač kai už algą reikia sunkiai dirbti, skirtingai nei ekonomistams, kurie nei sėja, nei pjauna, tik už svetimų pinigų skaičiavimą arba tiesiog dykinėjimą tūkstančius gauna. Tokie atsiprašant ekonomistai ir suvarė ekonomiką į ožio ragą. Tau patinka bankus šelpt - tu ir šelpk, o aš svarbesnių išlaikytinių turiu.

ekonomistas

ekonomistas portretas
oi kaip sunku laikytis įstatymų, algas gauti sąžiningai mokant mokesčius. Kiek daug besipriešinančių- vadinasi ten didžiausia betvarkė. o "argumentai " kad bankus remia, negalės atsiimti grynų- tik išsisukinėjimai, nes turbūt draugai ir giminaičiai taip algas savo darbuotojams moka. Tik įvedus ir visus atsiskaitymus už prekes ir paslaugas ,galima sumažinti šešėlį

Aha

Aha portretas
O paskui įpareigos visai algų nemokėti, iš pradžių nepasiskiepijusiems, paskui nevaivorykštiniams, paskui dar kam nors... Ir pirkti įpareigos ne ko reik, o ką nurodys - tau reik duonos, o pirkti liepia antsnukį... Užtat bankai savo "paslaugų" įkainius galės didinti kiek tik užsimanys! Tai gal tegu įpareigoja iš karto visą algą bankui dovanoti, kad jau tikrai tvarka būtų?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių