Seimas balsuos, ar rengti referendumą dėl žemės pardavimo užsieniečiams

  • Teksto dydis:

Referendumu piliečiams būtų siūloma pakeisti Konstitucijos nuostatas ne tik dėl žemės pardavimo, bet ir paties referendumo inicijavimo, piliečių lemiamo balso sprendžiant dėl gamtos išteklių.

Seimas pirmadienį spręs, ar kitų metų kovą paskelbti privalomąjį referendumą dėl žemės pardavimo užsieniečiams.

Atitinkamą Seimo nutarimo projektą siūlo "darbietis" Gediminas Jakavonis.

Referendumu piliečiams būtų siūloma pakeisti Konstitucijos nuostatas ne tik dėl žemės pardavimo, bet ir paties referendumo inicijavimo, piliečių lemiamo balso sprendžiant dėl gamtos išteklių.

Pagal nutarimo projektą, piliečiams būtų siūloma į Konstituciją įrašyti, kad referendumu priimti sprendimai gali būti keičiami tik referendumu.

Taip pat Konstitucija būtų keičiama, siekiant sumažinti reikalavimus, piliečiams patiems inicijuojant referendumą. Pagal pataisą, referendumas būtų skelbiamas, jeigu jo reikalauja ne mažiau kaip 100 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių. Šiuo metu referendumui inicijuoti reikia ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

Taip pat siūloma nustatyti, kad žemę, vidaus vandenis ir miškus Lietuvoje užsienio subjektai galėtų tik nuomotis, o valstybinės reikšmės gamtos išteklių išgavimo ir naudojimo klausimai būtų sprendžiami tik referendumu. Šiuo metu draudimas užsieniečiams įsigyti žemės ūkio paskirties žemės galioja iki 2014 metų.

Rengti referendumą minėtais klausimais siūlo ir piliečių iniciatyvinė grupė. Vyriausioji rinkimų komisija nustatė, kad jie surinko 292 tūkst. 200, t.y. beveik 8 tūkst. mažiau nei reikalaujamas skaičius, įstatymo reikalavimus atitinkančių parašų, bet iki sausio 21 dienos davė laiko pašalinti neesminiais pripažintus parašų rinkimo trūkumus.

Jei būtų pašalinti visi neesminiai trūkumai, parašų skaičius gali pasiekti ir viršyti įstatymo reikalaujamą 300 tūkst. parašų ribą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vladas Beniulis

Vladas Beniulis portretas
-Kagi daugiau beparduosi??? -Ukiniu objektu nebera; -Trecdalis lietuviu dirba uzsieny; -Pesininku niekas neperka...

Skalvis

Skalvis portretas
Aišku, kad tie, kurie už mūsų protėvių išsaugotos žemės pardavimą yra protėvių išdavikai. Jei jie atsikeltų, žemės pardavėjus nušautų kaip išdavikus.

dana

dana portretas
panasu kad jums zeme kazkas abtraktaus, kas jos neturi, nevertinat,tad kaip galit komentuot apie ka nesuprantat?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių