S. Gentvilas: turi būti mažinami PVM ir GPM, peržiūrėtas taršių automobilių mokestis

Būsimos koalicijos partnerio Liberalų sąjūdžio vicepirmininkas pareiškė, jog per ankstesnę krizę laikinai padidinti mokesčių tarifai turėtų būti grąžinti į ankstesnį lygį. Simonas Gentvilas sako, jog galėtų būti sumažintas pridėtinės vertės mokestis (PVM), taip pat  gyventojų pajamų mokestis (GPM) bei peržiūrėtas taršių automobilių registracijos mokestis.

„Nuo 2008-ųjų krizės, kai negalėjome pasiskolinti, buvo sutelkti nominalūs tarifai ir jie nebuvo pažeminti, nepaisant kad buvo įvardinti kaip laikinieji. Mes laikomės tos pozicijos, kad laikinieji įvesti mokesčiai turi grįžti į nominalius tarifus“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė S. Gentvilas.

„PVM atotrūkis Lietuvoje yra 24 proc., beveik 1 mlrd. nesurenkama, tai vienas iš atsakymų yra PVM mažinimas, liberalai nuosekliai pasisako ir kiekvienais metais biudžeto teikimo metu teikdavome“, – sakė jis.

PVP tarifas 2009 metų sausį buvo padidintas nuo 18 iki 19 proc., o tų pačių metų rugsėjį – iki 21 proc.

GPM mažinimas, pasak S. Gentvilo, turėtų išspręsti ilgalaikio nedarbo problemas regionuose.

„Esame įsivardinę, kad kiekvienais metais mažinsime 1,25 nominaliu procentu GPM ir sumažinsime iki 15 proc. kadencijos pabaigoje. Taip mes atvesime žmones į darbą, išspręsime chroniško ilgalaikio nedarbingumo problemas regionuose ir dirbti apsimokės“, – sakė liberalų partijos vicepirmininkas.

Nepaisant to, S. Gentvilas aiškino, kad mokesčiai bus tvarūs: „Mokesčiai bus tvarūs, nekeičiami, o jei bus keičiami, tai diskusijoje su visuomene ir vieną kartą per kadenciją.“ 

S. Gentvilas tai pat mano, jog taršių automobilių registravimo mokestis turėtų būti peržiūrėtas.

„Šiandieninis automobilių registravimo mokestis užrakina skurdžius gyventojus su netaršiais automobiliais ir jis yra ydingai suformuotas, nes jei jūsų senelis ar kažkas vyresnio amžiaus naudoja vos keletą kartų per metus išvažiuoti taršų automobilį ir staiga jis jo negali net parduoti, nes per brangu, tai turi šitas mokestis būti peržiūrimas“, – sakė S. Gentvilas.

„Kalbant apie mokesčių politiką, pasisakysime už mokesčių mažinimą, išskyrus tai, kad reikia pradėti kalbėti apie taršos mokesčius, kurių galima išvengti teisingai elgiantis, tvariai gyvenant ir turime gyventojus skatinti pasirinkti ekologiškesnį gyvenimą“, – kalbėjo jis.

Seimo rinkimus laimėjo pastarąsias dvi kadencijas opozicijoje buvę konservatoriai, kurie valdančiąją koaliciją burs su dviem liberaliomis partijomis – Liberalų sąjūdžiu ir Laisvės partija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jojonas

Jojonas portretas
Man labai patiktų,jei būtų sumažintas PVM ir GPM.Tik norėčiau,kad p.Gentvilas paaiškintų,kaip būtų kompensuojami valstybės iy ypač savivaldybių biudžetų praradimai?Nes teigti,kad padidės surinkimas,yre tik teorija,kuri,deja,praktikoje ne visada pasitvirtina!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių