Ruošiamos pataisos: daugėja atvejų, kai sumažėjo tėvų išmokos už vaikus

  • Teksto dydis:

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlys keisti esamą tvarką, dėl kurios pirmaisiais vaiko priežiūros metais išmokas gaunantys ir kartu ir dirbantys tėvai šiemet gavo mažesnes išmokas.

Kaip ketvirtadienį pranešė ministerija, situacija susidarė dėl mokesčių sistemos pasikeitimų. Ministerija žada, kad šiems tėvams, kurių visoje Lietuvoje yra apie du šimtus, jau kovo mėnesį „Sodra“ šį skirtumą padengs išmokėdama priemokas už sausį ir vasarį. Toliau priemoką jie gaus kartu su išmoka.

Mamai ar tėčiui esant vaiko priežiūros atostogose ir kartu darbuojantis iki mažyliui sukanka vieneri metai, vaiko priežiūros išmoka mokama ne visa, o skirtumas tarp priklausančios išmokos ir gaunamų darbo pajamų.

Portalas 15min.lt ketvirtadienį pranešė, kad dirbantys mažylių tėvai, lyginant su pernai, netenka dešimčių ar šimtų eurų, kai iš vaiko priežiūros išmokų atimami 28,9 proc. „popieriuje“ išaugę atlyginimai.

Ministerija žada, kad Seimui bus teikiamos Ligos ir motinystės socialinio draudimo pataisos.

Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijos taip pat tariasi dėl Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nuostatų, nes dėl neapmokestinamojo dydžio pokyčių 282-489 eurus „į rankas“ siekiančios socialinio draudimo išmokos teoriškai šiek tiek sumažėja. Jų skirtumą kompensuoja „Sodra“.

„Sodra“ priemokomis kompensuos skirtumą išmokų gavėjams, kuriems jos paskirtos 2018 metais, bet teisės aktus gali tekti keisti norint užtikrinti lygiavertes sąlygas Lietuvos piliečiams, kuriems išmokos paskiriamos po mokesčių pertvarkos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių