Ruošiamasi 5G diegimui tarptautiniuose transporto koridoriuose

  • Teksto dydis:

Lietuvai siekiant užtikrinti naujos kartos 5G ryšio plėtrą, bus rengiamas investicinis projektas šios infrastruktūros įrengimui tarptautiniuose transporto koridoriuose „Via Baltica“ ir „Rail Baltica“. Naujos kartos ryšys šiose magistralėse turėtų atsirasti iki 2025 metų.

Viešosios įstaigos „Plačiajuostis internetas“ skelbtą konkursą laimėjo jungtinės veiklos pagrindu veikiančios bendrovės „Civitta“ ir „Cellular Expert“. Beveik 200 tūkst. eurų (su PVM) sutartis su jomis pasirašyta gegužės pradžioje ir galioja iki metų pabaigos, nurodoma centriniame viešųjų pirkimų portale.

Konkurse dalyvavo ir bendrovės „Starkodas“ bei „BEN Consulting“.

Pirkimo techninėje specifikacijoje rašoma, kad investicinis projektas leistų pasiruošti teikti paraišką dėl finansavimo (CEF bei alternatyvių finansavimo šaltinių lėšomis).

Susisiekimo ministerijos teigimu, Ryšių reguliavimo taryba (RRT) yra informavusi, kad 694-790 MHz radijo dažnių juostos aukcioną numato paskelbti šių metų pirmą pusmetį. Todėl tikimasi, jog 5G ryšio plėtra bus pradėta dar šiemet.

„Kitais metais 5G interneto tinklas jau turėtų pradėti funkcionuoti Vilniuje, o 2023 metais – 5 didžiausiuose Lietuvos miestuose. Sieksime, kad iki 2025 metų 95 proc. šalies teritorijos būtų prieinamas 5G ryšys“, – teigiama komentare BNS.

Pasak ministerijos, Lietuvos judriojo ryšio operatoriai teigia, jog 5G ryšio plėtrą pradės netrukus po jam numatytų radijo dažnių (kanalų) aukciono, įgiję teisę naudoti atitinkamas radijo dažnių juostas.

Kaip jau skelbta, 5G ryšio diegimas Lietuvoje susiduria su sunkumais, vienas didžiausių – derybos su Rusija dėl prioritetinės 3,5 GHz dažnių juostos atlaisvinimo.

Kai kurie operatoriai sausį BNS tarp problemų įvardijo ir tai, kad rinkoje trūksta 5G palaikančių galutinių įrenginių, įskaitant išmaniuosius telefonus ir planšetes.

Ministerija skelbė, kad Vyriausybės pernai vasarą patvirtintose 5G ryšio gairėse numatyta įgyvendinti 20 kompleksinių priemonių, kurios sudarys technines, teisines ir organizacines sąlygas naujos kartos ryšiui diegti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
uuo lt pramones gausa didziule tiesiog Hokongas ir butina ne tik 5g bet 10g ivest, o is tikro daro bandymus kaip ant triusìu,stebes kaip veiks triusiu sveikata,jei bus minimalus minusai tai ir pas save vakarieciai idiegs

///////

/////// portretas
Jūs paaiškinkite žmonėms ,ne visi supranta , ką tai reiškia 5G.Kad tai nieko baisaus yra ,tiesiog internetas bus spartesnis.Dabar jis 4G.Nes prisigalvoja visokių nesąmonių, kurie nesupranta tiems smegenys pudruoja.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių