R. Pocius siūlytų kompensacijas mokėti už pirmas 100–150 elektros kWh

Vyriausybei svarstant antrąjį šių metų pusmetį keisti valstybės kompensacijų gyventojams už elektrą modelį, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas sako, jog efektyviausia būtų jas mokėti už dalį suvartotos elektros – iki 100 ar 150 kilovatvalandžių (kWh) per mėnesį.

Pasak jo, tokia tvarka būtų palanki ir paprastai mažiau elektros suvartojantiems socialiai pažeidžiamiems vartotojams.  

„Mūsų vertinimu, pasiteisinęs ir labiausiai efektyvus modelis yra kompensavimas pirmų 100–150 (suvartotų – BNS) kilovatvalandžių. Tai ribai nuspręsti reikėtų konkrečiai atlikti tam tikrą kiekvienos šalies analizę, bet būtent šitas modelis iš esmės skatina vartotojus ir efektyviai vartoti elektros energiją“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė R. Pocius. 

„Iš kitos pusės, jis yra orientuotas į socialiai pažeidžiamus vartotojus, nes paprastai būtent šie vartotojai suvartoja mažesnį elektros energijos kiekį“ – pridūrė jis.

Jis pabrėžė, kad kompensavimo tvarka nėra tiesioginė reguliuotojo kompetencija, tačiau jis turi savo nuomonę, pagrįstą kitų Europos Sąjungos šalių taikomomis schemomis.  

Kompensacijas mokėti iki 150 kWh suvartojantiems gyventojams ir taip skatinti juos taupyti pernai rugpjūtį siūlė ir prezidentas Gitanas Nausėda. Tačiau finansų ministrė Gintarė Skaistė vėliau teigė, jog tokiu atveju būtų sutaupyta labai nedaug, o priemonės administravimas kainuotų brangiai.

Savo ruožtu R. Pocius ketvirtadienį sakė, jog toks modelis būtų pakankamai paprastas, o jo administracinė našta nedidelė.

Energetikos ministras Dainius Kreivys trečiadienį BNS sakė, kad elektros kainų kompensavimo tvarka antrąjį pusmetį priklausys nuo to, kaip keisis šios kainos. Anot ministro, joms išaugus valstybės kompensacijos gali būti labiau tikslinės, tačiau jei kainos nedidės, subsidijų gali ir neprireikti.

Energetikos viceministrė Inga Žilienė pirmadienį teigė, kad kompensacijų už elektrą tvarką antrąjį pusmetį ketinama keisti. Pasak jos, svarstomi du galimi variantai – arba mokėti kompensacijas tik socialiai remtiniems žmonėms, arba visiems, suvartojantiems iki 100 ar 150 kWh elektros per mėnesį, skelbė LRT.  

Pirmąjį pusmetį už elektrą gyventojams valstybė padengia iki 28,5 cento už kWh, o riba, žemiau kurios nekompensuojama, siekia 28 centus. Tuo metu kompensacija už dujas siekia 99 centus už kubinį metrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
iki 200 per akis ! liuks

Anonimas

Anonimas portretas
O ką daryti jai NERA smegenu tuos siublius STATYTI juos reik is karto mesti lauk !

taip tai taip ,ale....

taip tai taip ,ale.... portretas
Tik atimt tas Igničio akcijas ir NIEKADA daugiau nebeprileist prie strateginės valstybės imonės jokių privačių kapitalų . Valstybinės imonės pagrindinis tikslas yra IŠLAIKYTI valstybės KONKURENTABILUMĄ esamos ideologinės sistemos (kapitalistinės ) viduje bei gyventojų perkamąją galią (kas yra kur kas svarbiau nei leist visos šalies sąskaita užsidirbinėt keliems išrinktiesiems akcininkams kitus šalies gyventojus pasmerkiant pastarųjų pastoviam reketui ) Kas čia per to pociaus argumentas "mūsų nuomone " ,etc. kompensuot pirmus 100 kWh ? O ką daryt tiems ,kurie istoriškai naudoja ,pvz. elektrines virykles daugiabuty? Pasikart ar ką siūlai ? Vnž. tas tavo argumentas "mūsų nuomone" nėr joks argumentas . Išvada: esant valstybinei energetikai dabartinėm sąlygom 1kWh kaina negalėtų viršyt 15 -17 cnt . (Čia Lietuvos "nuomonė " ,jei ką ,pociau)
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių