Prezidentūra: Astravo AE realiai pradės veikti ne anksčiau kaip metų pabaigoje

  • Teksto dydis:

Baltarusija penktadienį gali oficialiai atidaryti Astravo atominę elektrinę (AE), tačiau tai bus tik simbolinis veiksmas, o realiai jėgainė galėtų pradėti veikti ne anksčiau negu šių metų pabaigoje arba kitų pradžioje, teigia prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Darius Kuliešius.

„Formuluotė, kad gali būti paleista Astravo atominė elektrinė nėra tiksli. Mūsų žiniomis, realus atominės veikimas gali būti ne anksčiau kaip šių metų pabaigoje – kitų metų metų pradžioje. Tai, kas gali įvykti artimiausiu metu, yra susiję su artėjančiais rinkimais šį savaitgalį, kuomet galbūt yra noras nukirpti objekto atidarymo juostelę“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė D. Kuliešius.

„Tai nėra pavojinga. Specialistai sako, kad tai yra galia, kuri prilygsta lygintuvo poreikiui“, – pridūrė jis.

Pasak prezidento patarėjo, geriau suprasti situaciją galima prisiminus didesnius statybos objektus Lietuvoje.

„Tarkime, Rusnės estakada – irgi buvo suplanuotas atidarymo etapas, ceremonija, ji buvo padaryta, bet realiai objektu naudotis po atidarymo ceremonijos dar nebuvo galima, nes objektas nebuvo pastatytas“, – tvirtino D. Kuliešius.

Baltarusijos energetikos ministerija antradienį pranešė, jog Astravo AE pirmojo reaktoriaus „fizinis įjungimas planuojamas artimiausiomis dienomis“.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Dainius Gaižauskas ir energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas trečiadienį sakė, kad Lietuva neturi oficialios informacijos apie numatomą Astravo (AE) veiklos pradžią šį penktadienį. Pasak ministro, galima AE įjungimo data Lietuvai buvo žinoma jau anksčiau, tačiau jis neatmetė, kad pirmasis reaktorius gali būti įjungtas ir vėliau.

Pirmoji Baltarusijoje branduolinė jėgainė, turėsianti du rusiško VVER projekto reaktorius, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų, statoma Gardino srityje už maždaug 50 kilometrų nuo Vilniaus ir mažiau nei 30 kilometrų nuo Lietuvos sienos. Antrąjį reaktorių tikimasi įjungti praėjus maždaug metams nuo pirmojo reaktoriaus veiklos pradžios.

Lietuva yra didžiausia Baltarusijoje statomos elektrinės kritikė ir yra pasiryžusi boikotuoti jos elektros patekimą į rinką. Minskas atmeta Vilniaus priekaištus dėl saugumo reikalavimų nepaisymo. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
Ne klumpių reikalas, kada norės , tada ir įjungs.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių