Prezidento patarėja: Ž. Vaičiūno siūlymas dėl Astravo AE geras, bet nepakankamas

Energetikos ministro siūlomas variantas neįsileisti į Lietuvą elektros iš Astravo atominės elektrinės (AE) yra geras, bet tobulintinas, teigia prezidento patarėja Asta Skaisgirytė.

„Tai, ką sutarė ministras Ž. Vaičiūnas yra gerai, tačiau tai nėra pakankamai gerai, kad eitume tuo keliu iki galo. Todėl derybos tęsiasi. Ir prezidentas labai aiškiai pasakė, kad toliau reikia kalbėtis ir su latviais, beje, ir su estais taip pat dėl elektros nepirkimo, tačiau ir dėl sinchronizacijos, nes tie projektai labai glaudžiai eina kartu“, – Žinių radijui sakė prezidentūros Užsienio politikos grupės vadovė A. Skaisgirytė.

Užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui išsakius kritikos kolegos Žygimanto Vaičiūno siūlomam kompromisiniam variantui, pagal kurį Latvija ir Estija neįsipareigoja nepirkti Astravo AE elektros, bet palaiko tokius Lietuvos ketinimus, A. Skaisgirytė pažymi, kad ministrai turi suderinti pozicijas.

„Prezidentas nuo pat pradžių sakė, kad negali būti tarp Vyriausybės ministrų dviejų skirtingų pozicijų, todėl paprašė, kad jie suvienodintų savo užrašus ir prieitų abiem priimtino kompromiso. Apie tai, beje, bus kalbama šiandien ir su premjeru, ir su abiem ministrais“, – sakė prezidento patarėja.

Energetikos ministras Ž. Vaičiūnas teigia, kad kol kas pasiektas susitarimo projektas, numatantis kilmės garantijų sistemą bei importo mokesčius, bet neįpareigojantis Latvijos, jau yra pakankamas įgyvendinti Lietuvoje priimtą vadinamąjį „antiastravinį“ įstatymą.

Tačiau opozicija pareikalavo ministro nusišalinti nuo derybų, jo siūlymą kritikavo ir užsienio reikalų ministras L. Linkevičius. Opozicija teigia, kad būtinas ambicingesnis susitarimas, pagal kurį elektros iš Baltarusijos solidariai nepirktų ir Latvija su Estija.

„Bendraujama (su kitomis valstybėmis) buvo daug, bet kadangi  yra įvairūs interesai, o kai kurios oponuojančios pusės mėgina tai pateikti grynai ne kaip techninę saugumo, o kaip politinę problemą, jie teigia, kad tai išgalvota, dirbtina, taip ir susiklosto situacija“, – antradienį Lietuvos radijui sakė L. Linkevičius.

„Tai trunka formaliai kalbant nuo aikštelės parinkimo laiko, 2008 metų, kai buvo aišku, kur aikštelė bus parinkta, šiandien turim 2020-uosius, tai žinoma, kaip aš  ne kartą sakiau, dabar mosikuot kardais šiek tiek per vėlu, nors tai galbūt ir įspūdinga“, – pažymėjo L. Linkevičius.

Vyriausybė birželio pradžioje nepriėmė sprendimo dėl trijų Baltijos šalių susitarimo. Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę skaitydamas savo pirmąjį metinį pranešimą teigė, kad Astravo atominė elektrinė yra pastarųjų 12 metų Lietuvos politikos klaida, o atsakomybės permetimas dabartinei valdžiai ir vietiniai ginčai nepadės spręsti problemos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
Ne Linkevičiui ir Skaistgyrytei spresti ka nori lietuvos žmonės tauta turi nubalsuoti

Anonimui

Anonimui portretas
gal turi būti viešas balsavimas ir dėl to kokį geležinkelio tiltą statyti per Nerį prie Jonavos- plieninį ar gelžbetoninį?

Anonimas

Anonimas portretas
ko jus uz LT PILIECIUS sprendziat!!! JAU SENAI NEBE KOMUNIZMO LAIKAI!!! LT PILIECIAI nuspres ar jie nori Baltarusiskos elektros as nori skandinaviskos! Privalo but viesas balsavimas!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių