Premjerė: Vyriausybė ieškos būdų padengti dalį elektros kainos LTG vartotojams

Premjerė žada rasti sprendimą, kaip būtų galima kompensuoti dalį elektros kainos maždaug 2,5 tūkst. arti geležinkelio gyvenančių žmonių, kuriems ją tiekia bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ (LTG). Pastaroji šią funkciją paveldėjo ir ieško būdų perduoti šiuos vartotojus ESO, tačiau dabar negali mokėti jiems jokių subsidijų.

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad tai neįprastas atvejis ir jį būtina spręsti, o sprendimai dėl kompensacijų bus priimti, jeigu nebus rasta alternatyvų.

„Čia atskirai visiškai paimtas atvejis, ne tai kad būtų kažkokia labai įprasta situacija. Tikrai pasižiūrėsime į tą dalyką. Reikia išsiaiškinti, ar yra kokios nors alternatyvos tiems vartotojams, jeigu jų nėra, tai aišku, kad reikės rasti jiems sprendimus“, – per Vyriausybės valandą Seime ketvirtadienį sakė Vyriausybės vadovė.

Seimo nario Algirdo Butkevičiaus teigimu, šie vartotojai už kilovatvalandę moka 29 centus, be to, kainą žadama didinti, tačiau žmonės negauna jokios kompensacijos.

„Jie dabar jau gavo raštus iš „Lietuvos geležinkelių“, kad jiems kaina didinama iki beveik 49 centų. Ar jiems bus mokama kokia nors kompensacija? Kalbėjau su bendrovės kai kuriais vadovais, jie kol kas negali atsakyti į šį klausimą“, – Seime klausė A. Butkevičius.

„Lietuvos geležinkelių“ infrastruktūros valdymo įmonės „LTG Infra“ atstovas Gediminas Petrauskas sako, kad šie vartotojai nuo šių metų pradžios moka 29,8 cento už kilovatvalandę, o nuo spalio jie turės mokėti 48 centus. Anot jo, dabar bendrovė negali jiems pasiūlyti kompensacijų.

„Mes patys esame elektros vartotojai, mokame biržos kainą, neturime fiksuotos kainos, atitinkamai ją peržiūrime, o kompensavimo mechanizmo, kuris įsijungia pasirinkus nepriklausomą tiekėją, neturime. Mūsų tikslas – pasidengti sąnaudas, atsirandančias norint, kad elektra pasiektų gyventojus ir dalį įmonių“, – ketvirtadienį BNS sakė G. Petrauskas.

Jo teigimu, maždaug 2,5 tūkst. vartotojų visoje Lietuvoje yra privatūs, todėl siekiama, kad jie būtų perduoti ESO, tokiu atveju gyventojai gautų valstybės kompensacijas.

„Tai nėra tiesioginė mūsų veikla, istoriškai taip susiklostė, kad arčiausiai geležinkelio gyvenantys žmonės gauna elektrą iš mūsų. Mes aktyviai kalbamės su ESO dėl perdavimo procedūros, bet ji nėra tokia greita, kaip mes norėtume“, – teigė G. Petrauskas.

Anot jo, įmonė paprašė Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos paaiškinti, kaip tiems vartotojams padėti.

Nuo liepos iki gruodžio pabaigos už elektrą buitiniams vartotojams valstybė padengia iki 9 centų už kilovatvalandę, o minimalus tarifas, žemiau kurio nekompensuojama, siekia 24 centus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tegul

tegul portretas
ltg vartotojai ir dengia savo islaidas , kodel niekad nesinaudojes ltg paslaugom turetu jas dengt?

:)))

:))) portretas
ir kokiu nauju mokesciu laukt tiems kas tais gelezinkeliais nesinaudoja? kam tie nuostolingi gelezinkeliai reikalingi?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių