Premjerė apie degalų kainų mažinimą: pasakyti gerą sprendimą – kaip gaudyti krintančius peilius

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, jog tik atnaujinus makroekonomines prognozes Vyriausybė priims kompleksinius sprendimus dėl antiinfliacinių priemonių. Anot jos, ministrų kabinetas neketina priimti  atskirų sprendimų, pavyzdžiui, dėl degalų akcizų mažinimo.

„Manau, teiksime kompleksinius, o ne padrikus sprendimus atskirai dėl benzino, atskirai dėl dujų ar dar dėl kažkokių išmokų ir taip toliau“, – trečiadienį žurnalistams sakė premjerė.

„Šiandien tikrai nieko nežadėsiu“, – pridūrė I. Šimonytė.

Pasak Vyriausybės vadovės, bet kokios kompensacijos ar galimas akcizų mažinimas vyktų mokesčių mokėtojų pinigais, todėl reikia įvertinti, kuris sprendimas yra „moraliausias“.

„Mes kalbame apie infliacijos sumažinimo priemones, tarsi jos niekam nekainuotų – tik valstybei kažkokiai, kuri ateina ir stebuklingai dalykus padaro. Ne, tam yra naudojami mokesčių mokėtojų pinigai, o kadangi biudžetas jau dabar yra deficitinis, tam būtų naudojama dar didesnė skola. Turime įsivertinti, kokiems sprendimams daugiau skolintis yra moraliausia“, – pabrėžė premjerė.

Mes kalbame apie infliacijos sumažinimo priemones, tarsi jos niekam nekainuotų – tik valstybei kažkokiai, kuri ateina ir stebuklingai dalykus padaro.

Jos teigimu, priimant sprendimus dėl degalų kainų, reikia įvertinti ir rinkos tendencijas.

„Šiandien pasakyti gerą sprendimą – tai panašu, kaip gaudyti krintančius peilius, nes per paskutinę savaitę naftos kaina nukrito penktadaliu. Tai labai svarbu, kaip atrodys tolesnė dinamika: ar tai bus laikinas kritimas, ar jis tęsis, nes tuomet tai atitinkamai persiduos ir į mažmenines kainas, o gal tokios tendencijos kaip tik pasikeis“, – sakė I. Šimonytė. 

Finansų viceministras Gediminas Norkūnas šią savaitę pareiškė, jog Vyriausybė svarsto galimybę mažinti degalų akcizus, taip siekiant sumažinti jų kainas. 

Preliminariais Finansų ministerijos skaičiavimais, sumažinus degalų akcizą į valstybės biudžetą nebūtų surinkta apie 127 mln. eurų. Tokiu atveju benzino litras galėtų atpigti 13 centų, o dyzelinas – 5 centais.

Vyriausybė anksčiau yra patvirtinusi planą, kad dyzelino akcizas nuo 2023 metų didės iki 410 eurų už 1 tūkst. litrų, nuo 2024 metų – iki 466 eurų, o nuo 2025 metų – iki 500 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

laba diena ponai kas skaitot

laba diena ponai kas skaitot portretas
visu pirma siulau as kaip pilietis viesai siame komentare sumazinti biopriedu kurui kieki iki rekomenduojamo ES lygio...o ne taikyti itin auksta lygi...pasak lietuvos degaliniu asociajios, sumazinos biopriedu kieki iki ES rekomenduojamo, net nereikia tu superstu akcizu, pvm ir t.t. mazinti, kuro kaina sumazetu ne 5 centus dyzelinui, kuriuo varoma visa pramone ir benzinui 14 centu o visus 10-12 centu bendrai...kodel to niekas nemini? be dar veinas labai svarbus dalykas, del 2021 metais itin isaugusio LT dedamu biopriedu, labai pradejo gesti nauju automobiliu, zemes ukio, laivu, kateriu nauji varikliai kuriems reikia itin svaraus be priedo kuro, tai ne mano sugalvota technikos univesitetas atliko bandymus ir tai irodyta LT technologijos straipsnis yra...be to kai kuriose ES salyse yra kuras su biopriedais ir be ir kaina kitokia, duokite zmonems rinkis, kas nori buti zaliavalgis ir turi euru kisenes pilnas, tegul pila su BIO priedais kas be tas be...

Šveikas

Šveikas portretas
Čia jau nepades.

Anonimas

Anonimas portretas
Na taip geriau palaukime, gal problema savaime išorės..galimai.. krentantys peiliai sąvoka reikia greita kainos kritimą pvz nuo 1.98 iki 0.96.. čia paprastas tolygus kainos kritimas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių