Premjeras apie priemones, skirtas nukentėjusiems nuo krizės: tai – prioritetas

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad priemonės, skirtos sveikatos apsaugai, yra neabejotinas prioritetas bei kartu akcentuoja, jog  karantino laikotarpiu dėmesys turi būti skiriamas ir nuo krizės nukentėjusiųjų pagalbos priemonėms.

„Tai ir verslo įmonės (jų darbuotojai), ir savarankiškai dirbantys žmonės. Tokių Lietuvoje – apie 140 tūkstančių. Čia svarbi kiekviena diena. Kai kurie verslo sektoriai sulig karantino paskelbimu nebegauna absoliučiai jokių pajamų. Nulis. Todėl Vyriausybės patvirtintos priemonės turi pradėti veikti kuo greičiau. Tai bendras interesas“, – savo feisbuko paskyroje rašo S. Skvernelis.

„Vakar apie tai kalbėjomės su atsakingais ministrais. Situacija tokia: iš 5 mlrd. vertės priemonių paketo, skirto verslui skatinti ir ekonomikai gaivinti, beveik ketvirtadalis – 1,3 mlrd. eurų – yra Ekonomikos ir inovacijų ministerijos žinioje“, – priduria S. Skvernelis.

Premjeras informuoja, kad nuo balandžio 10 dienos startuos pagalbos verslo priemonė, pagal kurią mažos ir vidutinės įmonės galės kreiptis dėl paskolų, kad apmokėtų sąskaitas tiekėjams, su kuriais įmonės negalėjo atsiskaityti dėl sustabdytos veiklos.

S. Skvernelio teigimu, nuo balandžio 14 d.mažos ir vidutinės įmonės, kurios patyrė sunkumų dėl koronaviruso, galės kreiptis dėl paskolų likvidumui palaikyt“. Ministras pirmininkas teigia, kad įmonėms skiriamų lėšų paskirtis bus darbo užmokesčio daliai kompensuoti, nuomai ir kitoms būtinoms išlaidoms.

Vyriausybės vadovas savo feisbuko paskyroje taip pat akcentuoja, kad balandžio 15 d. pradės veikti Pagalbos verslui fondas, skirtas COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) padariniams ekonomikai mažinti ir Lietuvos Respublikoje veikiančių bendrovių likvidumui užtikrinti. Kuriamas fondas padės užtikrinti vidutinių ir didelių įmonių likvidumą, galimybes gauti finansavimą ir leis verslui greičiau atsigauti po krizinės situacijos.

„Balandžio 16 d. numatyta pradėti teikti portfelines garantijas gerokai palankesnėmis sąlygomis. Įgyvendinant Vyriausybės patvirtintą ekonomikos skatinimo ir COVID-19 plitimo sukeltų pasekmių mažinimo priemonių planą, valstybės garantijoms skirtas fondas padidintas daugiau nei dvigubai“, – feisbuko paskyroje pažymėjo S. Skvernelis.

Ministras pirmininkas primena ir apie priemones, kurioms jau gali pasinaudoti nuo koronaviruso krizės nukentėjęs verslas.

Premjeras teigia, kad jau nuo balandžio 3 d. mažos ir vidutinės įmonės gali kreiptis į bendrovę „Invega“ dėl palūkanų kompensavimo. Pasak ministro pirmininko, tai jau padarė 50 įmonių.

S. Skvernelis taip pat primena, kad nuo balandžio 5 d. savarankiškai dirbantys asmenys ir darbdaviai, kurie dėl ekstremaliosios situacijos ir karantino paskelbimo išleidžia darbuotojus į prastovas, jau gali kreiptis dėl išmokų ir subsidijų į Užimtumo tarnybą. Premjero teigimu, iki pirmadienio vidurdienio jau kreipėsi 5 548 savarankiškai dirbantys asmenys ir 38 darbdaviai. Vyriausybės vadovas akcentuoja ir tai, kad savarankiškai dirbantiems asmenims, kurie neturi darbo pajamų, bus skiriama 257 eurų fiksuoto dydžio išmoka per mėnesį.

„Darbdaviai, kurie ekstremaliosios situacijos ir karantino metu darbuotojams ar jų grupei paskelbia prastovas, galės pasinaudoti valstybės subsidijomis darbo užmokesčiui – nors dar laukiama galutinio šiandienos Seimo sprendimo, planuojama, kad subsidijos sieks 90 proc. arba 70 proc. darbuotojui priskaičiuoto darbo užmokesčio, bet ne mažiau nei minimalioji mėnesio alga“, – savo feisbuko paskyroje teigia ministras pirmininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Simas

Simas portretas
Skvernelis ir matematiką.kaip ir veryga ir sveikatos apsauga.ne tokiems suprast jo reikia dabar lietuvai.prisimelavo su sveikatos apsauga.patys su kaukem o daktarai su šalikais.slykstynes.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių