Prekybininkų nedarbą per šventes vertins Konkurencijos taryba

  • Teksto dydis:

Konkurencijos taryba turėtų vertinti įstatymo pataisas, siūlančias, kad didieji prekybos tinklai nedirbtų bent 4 dienas per metus. To tarybos trečiadienį paprašė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

Komiteto pirmininkė socialdarbietė Rimantė Šalaševičiūtė ir jos pavaduotojas „valstietis“ Tomas Tomilinas neseniai registravo Darbo kodekso pakeitimą ir prekybininkams siūlo uždrausti dirbti ne tik per Kalėdas ir Velykas, bet ir vasario 16-ąją bei lapkričio 1-ąją.

Jeigu Seimas priimtų pataisas, biudžetas per metus negautų apie 2 mln. eurų pajamų, skaičiuoja T. Tomilinas.

R. Šalaševičiūtė supažindino su „Maximos“ darbuotojų apklausos rezultatais – jie esą parodė, kad žmonės labiausiai nori nedirbti 5 dienas per metus – dar sausio 1-ąją. 

Ji taip pat pabrėžė, kad pardavėjų pozicija yra skirtinga.

„Didžiuosiuose miestuose nori laisvos dienos, o rajonuose nenori, kad būtų uždrausta prekybos tinklams dirbti“, – BNS sakė R. Šalaševičiūtė. 

Anot jos, Konkurencijos tarybos, be kita ko, prašoma įvertinti visas kitas Seime registruotas pataisas, susijusias su draudimais prekybininkams dirbti per šventes, sekmadieniais.

„Yra tokių įtarimų, kad gali kažkam ir nepritarti. Pavyzdžiui, mes išskiriame didžiuosius prekybos centrus, jiems neleisime, mažuosius paliekame“, – sakė R. Šalaševičiūtė. 

Parlamentarė taip pat sakė, jog draudimas prekybos tinklams dirbti per šventes neturės jokios įtakos jiems įvairias paslaugas teikiančiam verslui.

Anot jos, nauja tvarka galėtų įsigalioti jau nuo 2020 metų arba anksčiau. 

R. Šalaševičiūtė prognozuoja, kad komitetas, gavęs išvadas iš Konkurencijos tarybos, Trišalės tarybos ir kitų institucijų, klausimą vėl svarstys maždaug po mėnesio.

Pernai rugpjūtį didieji prekybos tinklai ir įmonių profesinės sąjungos preliminariai sutarė, kad parduotuvės nedirbtų per Kalėdas bei Velykas. Pernai visi prekybos tinklai nedirbo pirmąją Kalėdų dieną, šiemet Velykų sekmadienį tik dalis jų. 

Seimas 2018 metų birželį po pateikimo pritarė Darbo kodekso pataisai, siūlančiai uždaryti parduotuves paskutinį mėnesio sekmadienį ir per visas šventines dienas, kurių yra 13: Kūčios, Kalėdos, Naujieji metai, Velykos, valstybingumo datos, Rasos, Žolinė, Motinos ir Tėvo dienos bei kitos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Te tie 'siūlytojai' iš SAVO sąskaitos kompensuoja prekybininkų negautas pajamas!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių