- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nuo Viduržemio jūros krantų atkeliavęs ir mūsų kraštuose sėkmingai prigijęs burokėlis – Lietuvoje ilgametes maisto tradicijas turinti daržovė.
Viena iš priežasčių, kodėl burokėlis ne vieną šimtmetį išliko populiarus, slypi jo paprastume – šią daržovę lengva pritaikyti įvairių patiekalų gamyboje. Prekybininkų teigimu, pastaruosius kelerius metus burokėlių paklausa vis didėja – paskutinį vasaros mėnesį gyventojai spėjo įsigyti daugiau nei dešimt tonų šių daržovių.
Ieškantiems neįprasto skonio – saldumynai su burokėliais
Ruduo lietuviams dovanoja tikrą vitaminų bombą – įvairūs vaisiai ir daržovės – vos spėjama rinktis, kaip nudžiuginti organizmą naudingais mineralais bei suteikti jam dar daugiau energijos ir jėgų. Pasak prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, burokėliai yra vieni iš daugelio vertingų lietuviškų daržovių, kurias išmėginti kitaip kviečia virtuvės madas diktuojantys maisto ekspertai.
„Žymūs virtuvės šefai šiandien siūlo šią daržovę atrasti iš naujo, išmėginant ją ne tik įprastų garnyrų ar sriubų gamyboje, bet ir konditerijoje. Pasitelkus fantaziją, iš burokėlio galima paruošti netikėtus ir ypač gurmaniškus patiekalus. Įsigyti burokėlių mūsų prekybos tinklo parduotuvėse galima ištisus metus, o lietuviška produkcija kiekvienais metais lentynas pasiekia tuo pačiu metu – liepos mėnesį“, – sako B. Čaikauskaitė.
Daugelis žmonių nustemba išgirdę, jog iš burokėlių galima gaminti tortus, saldainius ir netgi vyną.
Apie įvairias burokėlio panaudojimo galimybes virtuvėje pasakoja ir šią daržovę auginantys vietiniai ūkininkai.
„Unikali burokėlio savybė yra ta, kad jis neturi ryškaus skonio, kaip, pavyzdžiui, salieras ar kopūstas. Burokėlį galima maišyti su kitais priedais bei prieskoniais, jam suteikiant vis kitokį skonio atspalvį. Daugelis žmonių nustemba išgirdę, jog iš burokėlių galima gaminti tortus, saldainius ir netgi vyną“, – pasakoja Panevėžio rajone ne vieną dešimtmetį ūkininkaujanti Milda Mikelionienė.
Ir sveikatai, ir dietai
Ūkininkės teigimu, burokėlis liaudies medicinoje yra žinomas kaip daržovė, turinti priešvėžinių savybių bei saugojanti nuo mažakraujystės. Burokėliuose yra itin gausu organizmui reikalingų medžiagų – baltymų, magnio, jodo, kalcio, kalio, fosforo, geležies ir įvairių vitaminų. Todėl, pasak M. Mikelionienės, keičiantis sezonams, o ypač rudenį, kai ima silpti imunitetas, patartina į valgiaraštį įtraukti daugiau šių daržovių.
„Nors patys vertingiausi yra švieži burokėliai, visgi ne visiems yra priimtinas neapdorotas šios daržovės skonis. Ne visi žmonės gali mėgautis grynų burokėlių sulčių skoniu, tačiau savęs apriboti nereiktų – burokėlį galima sėkmingai kepti, troškinti, grilinti ar kitaip termiškai apdoroti, o šviežias burokėlių sultis galima skiesti su kitomis – morkų, obuolių ar apelsinų sultimis“, – pasakoja M. Mikelionienė.
Ūkininkė priduria, jog pastaruoju metu yra pastebimas susidomėjimas lapiniais burokėliais, kurie savo spalva bei tekstūra primena špinatus. Taip pat, anot M. Mikelionienės, pastebimai populiarėja ir baltieji bei auksiniai burokėliai.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Siūlo keisti alkoholio prekybos ribojimus sekmadieniais32
Seimui šių metų pradžioje sausį atmetus pluoštą valdančiųjų iniciatyvų atlaisvinti alkoholio prekybą, liberalai siūlo atšaukti ribojimą sekmadieniais juo prekiauti tik iki 15 val. ...
-
I. Šimonytė: iš Medijų rėmimo fondo bus remiami kultūros bei kiti leidiniai1
Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad leidėjams ir toliau bus mokamos kompensacijos už prenumeratos pristatymą miesteliuose ir kaimo vietovėse. Be to, pasak jos, iš naujojo Medijų rėmimo fondo bus remiami ir kultūros bei kiti leidiniai, ku...
-
Seimas spręs, ar drausti prekybininkams bausti tiekėjus
Seimas imasi svarstymo, ar uždrausti prekybininkams bausti tiekėjus, kai jie negali pristatyti produkcijos per labai trumpą laiką, jei dėl to nesusitarta raštu. ...
-
Seimas: taršos mokesčiu nebus apmokestinamos perdirbtos pakuotės1
Nuo 2025 metų verslas bus atleidžiamas nuo mokesčio už aplinkos teršimą kombinuotų, plastiko, PET pakuočių atliekomis, jeigu jos visos bus perdirbtos. ...
-
Buvęs ministras apie siūlymus dėl rekordinių palūkanų: kam spręsti problemą, kurios nėra?
Kaip gelbėti paskolas turinčius lietuvius nuo finansinių kančių, pylėsi siūlymai iš visų pusių. Prezidentūra siūlo didinti gyventojų pajamas – minimalią algą ir neapmokestinamą pajamų dydį. Seimo opozicija užregistravo įstatymo ...
-
LEA: benzinas Lietuvoje per savaitę brango vienu, dyzelinas – keturiais centais
Vidutinė benzino kaina per savaitę Lietuvoje padidėjo vienu, o dyzelino – keturiais centais, rodo ketvirtadienį Lietuvos energetikos agentūros (LEA) paskelbta apžvalga. ...
-
Atgimsta prekyba su Kinija: pykčių – lyg nebūta?10
Lietuviški durpynų laukai prieš dvejus metus dar domino kinus. Šilutėje pagamintuose durpių substratuose Kinijos gyventojai galėjo užsiauginti kokių tik nori daržovių. Stojus prekybos karui su Kinija, daugiau durpės į tą pusę n...
-
Seimas uždraudė kailinių žvėrelių fermas20
Seimas ketvirtadienį priėmė įstatymą, nuo 2027 metų Lietuvoje uždraudžiantį kailinių žvėrelių verslą. ...
-
Statistikai: mokytojai uždirba 10 proc. daugiau nei kiti darbuotojai8
Šalies valstybinėse mokyklose dirbančių mokytojų vidutinis atlyginimas prieš mokesčius viršija 2,2 tūkst. eurų ir yra dešimtadaliu didesnis už šalies vidurkį, teigia Valstybės duomenų agentūra (VDA). ...
-
Apklausa: finansiniai sukčiai taikosi į vis jaunesnius žmones
64 proc. lietuvių mano, kad finansinio sukčiavimo atvejų per pastaruosius metus padaugėjo. Tai labiausiai pastebėjo žmonės nuo 30 iki 39 metų amžiaus, rodo „Luminor“ banko užsakymu atlikta apklausa. ...