- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nuo Viduržemio jūros krantų atkeliavęs ir mūsų kraštuose sėkmingai prigijęs burokėlis – Lietuvoje ilgametes maisto tradicijas turinti daržovė.
Viena iš priežasčių, kodėl burokėlis ne vieną šimtmetį išliko populiarus, slypi jo paprastume – šią daržovę lengva pritaikyti įvairių patiekalų gamyboje. Prekybininkų teigimu, pastaruosius kelerius metus burokėlių paklausa vis didėja – paskutinį vasaros mėnesį gyventojai spėjo įsigyti daugiau nei dešimt tonų šių daržovių.
Ieškantiems neįprasto skonio – saldumynai su burokėliais
Ruduo lietuviams dovanoja tikrą vitaminų bombą – įvairūs vaisiai ir daržovės – vos spėjama rinktis, kaip nudžiuginti organizmą naudingais mineralais bei suteikti jam dar daugiau energijos ir jėgų. Pasak prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, burokėliai yra vieni iš daugelio vertingų lietuviškų daržovių, kurias išmėginti kitaip kviečia virtuvės madas diktuojantys maisto ekspertai.
„Žymūs virtuvės šefai šiandien siūlo šią daržovę atrasti iš naujo, išmėginant ją ne tik įprastų garnyrų ar sriubų gamyboje, bet ir konditerijoje. Pasitelkus fantaziją, iš burokėlio galima paruošti netikėtus ir ypač gurmaniškus patiekalus. Įsigyti burokėlių mūsų prekybos tinklo parduotuvėse galima ištisus metus, o lietuviška produkcija kiekvienais metais lentynas pasiekia tuo pačiu metu – liepos mėnesį“, – sako B. Čaikauskaitė.
Daugelis žmonių nustemba išgirdę, jog iš burokėlių galima gaminti tortus, saldainius ir netgi vyną.
Apie įvairias burokėlio panaudojimo galimybes virtuvėje pasakoja ir šią daržovę auginantys vietiniai ūkininkai.
„Unikali burokėlio savybė yra ta, kad jis neturi ryškaus skonio, kaip, pavyzdžiui, salieras ar kopūstas. Burokėlį galima maišyti su kitais priedais bei prieskoniais, jam suteikiant vis kitokį skonio atspalvį. Daugelis žmonių nustemba išgirdę, jog iš burokėlių galima gaminti tortus, saldainius ir netgi vyną“, – pasakoja Panevėžio rajone ne vieną dešimtmetį ūkininkaujanti Milda Mikelionienė.
Ir sveikatai, ir dietai
Ūkininkės teigimu, burokėlis liaudies medicinoje yra žinomas kaip daržovė, turinti priešvėžinių savybių bei saugojanti nuo mažakraujystės. Burokėliuose yra itin gausu organizmui reikalingų medžiagų – baltymų, magnio, jodo, kalcio, kalio, fosforo, geležies ir įvairių vitaminų. Todėl, pasak M. Mikelionienės, keičiantis sezonams, o ypač rudenį, kai ima silpti imunitetas, patartina į valgiaraštį įtraukti daugiau šių daržovių.
„Nors patys vertingiausi yra švieži burokėliai, visgi ne visiems yra priimtinas neapdorotas šios daržovės skonis. Ne visi žmonės gali mėgautis grynų burokėlių sulčių skoniu, tačiau savęs apriboti nereiktų – burokėlį galima sėkmingai kepti, troškinti, grilinti ar kitaip termiškai apdoroti, o šviežias burokėlių sultis galima skiesti su kitomis – morkų, obuolių ar apelsinų sultimis“, – pasakoja M. Mikelionienė.
Ūkininkė priduria, jog pastaruoju metu yra pastebimas susidomėjimas lapiniais burokėliais, kurie savo spalva bei tekstūra primena špinatus. Taip pat, anot M. Mikelionienės, pastebimai populiarėja ir baltieji bei auksiniai burokėliai.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Seimo komitetas: subsidija jaunos šeimos būstui neturi būti siejama su vaikų skaičiumi
Seimo Biudžeto ir finansų komitetas antradienį nutarė, kad valstybės subsidija jaunoms šeimos, regionuose įsigyjančioms būstą, neturi priklausyti nuo vaikų skaičiaus. ...
-
EIMIN skiria beveik 35 mln. eurų projektų įgyvendinimui
Ekonomikos ir inovacijų ministerija skiria beveik 35 mln. eurų finansavimą 35 projektams, numatomiems įgyvendinti Vidurio ir vakarų Lietuvos regione, pagal priemones „Inopažanga“ ir „Inobranda“. ...
-
M. Skuodis ragina kelių projektų finansavimui pasitelkti viešojo ir privataus sektorių partnerystę
Siekiant užtikrinti valstybinės reikšmės kelių infrastruktūros projektų įgyvendinimą, susisiekimo ministras Marius Skuodis ragina pasitelkti viešojo ir privataus sektorių partnerystės (VPSP) modelį. ...
-
Lietuvos pramonė sausį–kovą augo 0,1 proc.
Pramonės produkcijos vertė Lietuvoje sausį-kovą siekė 8,7 mlrd. eurų (to meto kainomis) ir, palyginti su 2023 metų tuo pat laiku, augo 0,1 proc. (palyginamosiomis kainomis). ...
-
Patarėjas: prezidentas – už progresyvumą didinant mokesčius gynybai9
Prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas sako, kad šalies vadovas pasisako už progresyvumą didinant mokesčius šalyje gynybos finansavimo reikmėms. ...
-
Šilumininkas pasakė, kokia temperatūra turi būti patalpose: kitaip pažeidžiamos žmogaus teisės12
Dėl atšalusių orų Vilniui ir didelei daliai kitų šalies savivaldybių atnaujinus arba tęsiant šildymo sezoną, Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Valdas Lukoševičius sako, kad patalpų šildymas ne...
-
G. Nausėda su „Invegos“ vadovu aptars priemones gynybos pramonei, Ukrainos atstatymui
Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį susitiks su Nacionalinės plėtros įstaigos „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovu Dainiumi Vilčinsku. ...
-
Seimas svarstys naują paramos jaunoms šeimoms būstui įsigyti tvarką
Seimas svarstys, ar jaunoms šeimoms ir toliau leisti su valstybės parama įsigyti būstą aplink Vilniaus, Kauno, Klaipėdos didmiesčius esančiose savivaldybėse nustatant kai kuriuos barjerus. ...
-
Seimas priėmė palankias pataisas „Rheinmetall“ investicijoms1
Seimas sudarė palankias sąlygas dideliems vietos bei Vakarų gamintojams, įskaitant Lietuvoje gamyklą ketinančią statyti Vokietijos karinės pramonės milžinę „Rheinmetall“, greičiau ir paprasčiau statyti gamyklas. ...
-
G. Skaistė: į svarstomą steigti gynybos fondą būtų galima aukoti ir savanoriškai12
Vyriausybei planuojant steigti specialų fondą dėl tvaresnio gynybos finansavimo, pagrindines jo pajamas sudarytų papildoma dalis nuo mokesčių, tačiau kartu būtų galimos ir savanoriškos gyventojų ar verslo aukos, sako finansų ministrė Gintar...