Nuspręsta sustabdyti 500 eurų banknotų gamybą, tačiau jais bus galima atsiskaityti

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Europos Centrinio Banko valdančioji taryba nusprendė sustabdyti 500 eurų banknotų gamybą. Tačiau 500 eurų banknotai liks teisėta mokėjimo priemonė ir toliau bus naudojami atsiskaitymams.

„500 eurų banknotai ir toliau bus atsiskaitymo priemonė, tad jų turintiems gyventojams nerimauti tikrai nėra dėl ko. Be abejo, kasdieniams atsiskaitymams 500 eurų banknotas nėra dažnai naudojamas. Mūsų duomenimis, šių banknotų netgi daugiau grįžta į Lietuvos banką, nei yra išleidžiama. Tai reiškia, kad Lietuvoje cirkuliuoja kitose euro zonos šalyse išleisti šio nominalo banknotai“, – sako Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Europos Centrinis Bankas ir euro zonos nacionaliniai centriniai bankai užtikrins pakankamą kitų nominalų eurų banknotų atsargą. 500 eurų banknotų išleidimas į apyvartą bus sustabdytas maždaug 2018 m.

Tarp Lietuvos banko į apyvartą išleistų banknotų populiariausi yra 20 ir 50 eurų banknotai (atitinkamai 22 % ir 52 % visų išleistų banknotų pagal kiekį). 500 eurų banknotų emisija yra neigiama, t. y. į Lietuvos banką jų sugrįžta daugiau, nei yra išleidžiama. Per visą laikotarpį nuo euro įvedimo Lietuvos bankas išleido 559 tūkst. vnt. 500 eurų banknotų (279,5 mln. Eur), o atgal sugrįžo 848 tūkst. vnt. (424 mln. Eur).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių