Nepriklausomi elektros energijos tiekėjai pasiūlė būdą mažinti elektros kainas

  • Teksto dydis:

Lietuvos nepriklausomų elektros energijos tiekėjų asociacija (LNETA) Energetikos ministerijai ir Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) pateikė pasiūlymą, kaip mažinti elektros energijos kainas vartotojams.

Pasiūlymo esmė – sekti Ispanijos ir Portugalijos pavyzdžiu, kurios už elektros energiją moka dukart mažiau nei Lietuva, o to pasiekė susitardamos su Europos Komisija dėl dujų kainos ribojimo, kurią elektros gamintojai gali naudoti skaičiuodami parduodamos elektros savikainą, rašoma LNETA pranešime.

„Ispanijos ir Portugalijos įgyvendintas veiksmas leido reikšmingai sumažinti elektros kainas šiose šalyse ir šiuo metu elektros kaina jose siekia apie 150 Eur/MWh, kai Lietuvoje ir Vokietijoje elektra šiomis dienomis kainuoja apie 300-400 Eur/MWh. Šiuo metu yra didelė tikimybė, kad ir taip aukštos elektros kainos Lietuvoje artėjant žiemai kils dar labiau, mat jau dabar, pagal paskutinių 2 mėnesių duomenis, patenkame tarp TOP keturių aukščiausias elektros kainas turinčių valstybių Europoje, kai prieš 3-4 mėn. dar buvome tik dešimtuke“, – pasiūlymą komentavo LNETA vadovas Vilius Juraitis.

Ispanija ir Portugalija šių metų birželio mėnesį priėmė sprendimą apriboti dujų kainą, kurią elektros gamintojai gali naudoti skaičiuodami parduodamos elektros savikainą. Atsižvelgiant į energetikos kainų krizę, Europos Komisija leido Ispanijai ir Portugalijai pritaikyti šią priemonę siekiant elektros kainų sumažinimo. Šios šalys įsipareigojo elektros gamintojams kompensuoti dalį jų išlaidų, patiriamų įsigyjant dujas, taip iš dalies finansuodamos elektros gamybai reikalingą žaliavą ir leisdamos sumažinti elektros pardavimo didmeninę kainą.

Asociacijos vertinimu, įgyvendinus analogišką modelį Baltijos šalyse, ne tik sumažėtų elektros kainos verslo ir buitiniams vartotojams, bet ir elektros rinka taptų stabilesnė ir mažiau priklausoma nuo šiuo metu ir, prognozuotina, ilguoju laikotarpiu nefunkcionuojančios dujų rinkos.

Elektros energijos kainos kilimą visoje Europoje lemia sumažintas rusiškų dujų tiekimas į Europą, nes elektra yra gaminama naudojant dujas. Prognozuojama, kad šių metų ketvirtą ir kitų metų pirmą ketvirtį elektros kainos Baltijos šalyse dar labiau augs, nes, kaip įprasta rudenį, bus įjungiami visi dujiniai elektros gamybos pajėgumai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

L?

L? portretas
Paprastesnis būdas sumažinti kainas: likviduoti visus tarpininkus su vardu "Ignitis" ir kainos savaime ims mažėti. Taip buvo, kai likvidavo "Leo" lt. Prisiminkit. Dabar "Ignitis" 7 generaliniai po 10 tūkst. eurų, kiekvienam po 3 pavaduotojus po 9 tūkst. eurų, kiekviename UAB-e po 4 departamentų vadus po 8 tūkst. eurų,.... Ir taip bendros išlaidos kas mėnesį 0,5 milijono eurų (+ transportas, patalpos, IT,...), o produkto juk jokio nesukuria.

ai

ai portretas
nei jie nepriklausomi, nei jie tiekejai...

Avinus

Avinus portretas
lupti - butina! Kad kita karta patys i skerdykla neitu.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių