Naujausi duomenys: galite sužinoti, kokios pensijos tikėtis

„Sodra“ asmeninėse gyventojų paskyrose atnaujino informaciją apie gyventojų įgytą stažą, pensijų apskaitos vienetus, taip pat – dalyvavimą pensijų kaupime.

Kaip praneša įstaiga, tituliniame asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui puslapyje pateikiama informacija, kiek stažo ir apskaitos vienetų samdomi darbuotojai įgijo iki šių metų liepos, o savarankiškai dirbančių gyventojų duomenys, jeigu jie šiemet deklaravo praėjusių metų pajamas ir sumokėjo įmokas, rodo 2018 metais įgytas pensijų draudimo teises.

Apskaičiuojant įgytus apskaitos vienetus, pagal pranešimą, įvertinti gyventojų, kurie buvo pensijų kaupimo dalyviai, bet nutraukė kaupimo sutartis, o sukauptas lėšas grąžino į „Sodrą“, atkurti ar papildomai už pervestas įmokas įgyti apskaitos vienetai.

Kaip pranešama, pensijų kaupimo dalyviams pateikiama informacija, kokioje kaupimo bendrovėje ir kokiu tarifu jie kaupia.

Atsižvelgiant į tai, kad baigėsi terminas gyventojams priimti sprendimus dėl dalyvavimo pensijų kaupime sustabdymo ar nutraukimo, atitinkamai pakeista ir prognozuojamos pensijos skaičiuoklė.

„Pabrėžtina, kad skaičiuoklės prognozuojamas pensijos dydis negarantuoja, jog būtent tokio dydžio išmokas „Sodra“ mokės sulaukus pensinio amžiaus, tačiau leidžia susidaryti apytikrį vaizdą apie būsimos pensijos ir darbo pajamų santykį, įvertinti, ar prognozuojamas dydis atitinka žmogaus lūkesčius ir, jei reikia, laiku priimti reikalingus sprendimus dėl būsimųjų pajamų“, – pranešime sako „Sodros“ klientų aptarnavimo valdymo skyriaus vedėjas Evaldas Mikutis.

Skaičiuoklė dar kartą bus atnaujinta Finansų ministerijai paskelbus naujas šalies ekonominės raidos prognozes ir patvirtinus „Sodros“ anuitetų mokėjimo tvarką.

Nuo ko priklauso pensijos dydis?

Stažas ir pensijų apskaitos vienetai yra esminiai rodikliai, lemiantys, kokio dydžio pensiją žmogus gaus.

Kiekvienas gyventojas, dirbdamas tiek samdomą darbą, tiek savarankiškai bei mokėdamas socialinio draudimo įmokas, įgyja stažo ir apskaitos vienetų.

Metų stažas įgyjamas per metus sumokėjus socialinio draudimo įmokų ne mažiau nei nuo 12 MMA. Sumokėjus mažiau įmokų įgyjama dalis metų stažo, tačiau daugiau kaip metų stažo per metus įgyti negalima.

Vienas apskaitos vienetas įgyjamas per metus sumokėjus socialinio draudimo įmokų daugiau nei nuo 12 VDU. Sumokėjus mažiau įgyjama dalis apskaitos vieneto. Sumokėjus daugiau – daugiau ir apskaitos vienetų. Didžiausia apskaitos vienetų suma, kurią galima įgyti per metus – 5.

Sulaukus senatvės pensijos amžiaus per visą darbingą laikotarpį įgytas stažas ir apskaitos vienetai sumuojami ir apskaičiuojamas pensijos dydis pagal tais metais taikomą apskaitos vieneto vertę ir bazinės pensijos koeficientą.

Apskaitos vieneto vertė bei bazinės pensijos dydis kasmet indeksuojamas tiek, kiek vidutiniškai per 7 metus (trejus praėjusius, einamuosius ir trejų ateinančių metų prognozes) auga šalies gyventojų darbo užmokesčio fondas.

Gyventojai, kurie dalyvauja pensijų kaupime, papildomai, nepriklausomai nuo senatvės pensijos dydžio, dar gaus išmokas iš savo pensijų kaupimo sąskaitoje sukauptos sumos.

Sukauptų lėšų išmokėjimo tvarka (periodiškumas, dydis, mokėjimo trukmė) priklausys nuo sukauptų lėšų vertės bei pageidaujamų paveldėjimo sąlygų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sukciai

Sukciai portretas
Banke pribure man kad labai gerai kaupti II pakopoj labai nenorejau sutikt bet ikalbejo galvojau "dzin parvarysiu namo ir per el bankininkyste viska atmesiu" taip taip ziuriu kad TIK iki birzelio falo galima buvo, na zodziu marketingas marketingas ir marketingas suknisti aferistai jie gauna % nuo kiekvieno durnelio kaip as dabar, o sustabdyti gali tik 12 menesiu ir tik karta per visa gyvenima, kur logika? KOKIA CIA NESAZININGA NESAMONE? KUR MUSU ISTATYMAI TEISES? AS NORIU ISEITI IS SITOS APGAULES IR LIETUVOS ISTATYMAI NELEIDZIA? Tas tam pamoka anas tam na zodziu ranka ranka plauna. Nebuvo ir nebus tos II pakopos pensiju nes net p.s. po apacia parasyta banko sutarty "bankas neisipareigoja moketi jei ivyks krize are fondas zlugs" - tai aisku kad jis zlugs - JIE TYCIA SUFALSIFIKUOS KAD JIS TIPO NEVA ZLUGO. Tuc tuojau turi buti sutvarkyta sita afera yra tik viena sodra kuri mokes ir viskas valstybes standartas. Beto skaitant supratau kad jei kaupi II pakopoj tai sodros pensija mazesne

As

As portretas
Juokinga 40 m ir dar ir gruda gavo

earht king

earht king portretas
pikta ir labai pikta žiūrėti į tos mulkius stena verkia, ir vis mažai, o ar būdami jauni apie taip galvojot, juk nebuvo reikalo trali vali, po rusinus prekiavo, o dirbo anas, kiek yra tu netikru verkšlentoju, duokite pinigo, pensijos per mažai, bet aš pasakysiu ,esu visa gyvenima dirbes iki 75m, o pradėjau dirbti, vaikystėi, nuo 15m, man dar ir neskaitė stažo, o paskui turėjau pertrauka tarnavau armijoj, 4,m, ir 4 men, po prikazo, tarnavau ir patenkintas likau, juk valdiškas žmogus buvau visas išlaikomas valstybės, ir gerai, grižau toj stojau dirbti į kauno metalo fabrika šančiu, elektriko turėjau 3 kategorija jau prieš armija dirbau statybos valdyboj, 1, prie dramos teatro, visa gyvenima dirbau ir užtenka su savim nenusinešiu, 56m, darbo o pensija 407eurai, žmona 420, bet žmonos ir darbo stažas yra 40,metu, ir kodėl mes neverkiam, yra kaip yra su savim nenusinešim,
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių