Muitinė: nuo liepos 1-osios prekėms iš trečiųjų šalių nebus importo PVM lengvatos

  • Teksto dydis:

Nuo liepos 1 dienos Lietuvoje, kaip ir visose Europos Sąjungos valstybėse narėse, prekėms, įsigytoms trečiųjų šalių internetinėse parduotuvėse ir parsisiunčiamoms siuntose, nebebus taikoma importo PVM lengvata, pranešė Muitinės departamentas.

Tai reiškia, kad importo PVM bus apmokestinamos prekės nuo 0,01 euro vertės. Šiuo metu importo PVM lengvata taikoma prekėms siuntose, kurių vertė neviršija 22 eurų.

Importo PVM apmokestinus šias prekes, nuo liepos 1 dienos atsiranda ir prievolė jas deklaruoti muitinei pateikiant importo deklaraciją. Kaip ir dabar, visais muitinės formalumais galės pasirūpinti įmonė, atgabenusi prekes į Lietuvą, – mokamas paslaugas teikiantys pašto paslaugų teikėjas ar skubių siuntų vežėjas, arba, jei pirkėjas pageidaus, savo prekes siuntose galės deklaruoti pats.

Lietuvos muitinė, siekdama sudaryti palankesnes sąlygas žmonėms patiems deklaruoti gaunamas prekes, diegia naują supaprastintą deklaravimo savitarnos sistemą, kuria naudodamiesi siuntų gavėjai galės patys savarankiškai užpildyti ir pateikti muitinės deklaracijas bei susimokėti importo PVM ir kitus už gautas prekes mokėtinus mokesčius.

„Kuriame naują Muitinės deklaracijų apdorojimo sistemos kliento portalą, leisiantį gyventojams savarankiškai deklaruoti kai kurias prekes. Tiek prisijungimas prie portalo, tiek deklaravimo procesas ir mokesčių sumokėjimas bus maksimaliai supaprastintas, tad tikimės, kad vartotojams bus patogu ja naudotis“, – sako Lietuvos muitinės vadovas Jonas Miškinis.

Muitinės deklaracijų apdorojimo sistemos kliento portale (iMDAS) gyventojai galės deklaruoti tokias siuntose iš trečiųjų šalių atsisiunčiamas prekes, kurių muitinė vertė neviršys 1 tūkst. eurų, ir už kurias PVM nebus sumokėtas pirkimo metu (tai bus nurodyta pardavėjo išrašytoje sąskaitoje).

Gyventojai, norintys savarankiškai deklaruoti prekes siuntose, pirmiausia turės apie tai informuoti siuntos vežėją. Jiems taip pat reikės susikurti savo paskyrą Bendrajame naudotojų valdymo portale (BAP) ir gauti EORI kodą. Pateikus prašymą EORI kodas yra suteikiamas maždaug per vieną darbo dieną, paslauga yra nemokama. Daugiau informacijos apie EORI kodą bei prašymo jį suteikti forma pateikiama Lietuvos muitinės interneto svetainės skiltyje Informacija apie EORI.

Gyventojų patogumui iMDAS bus gerokai supaprastintas prekių deklaravimo procesas. Sistema asmeniui pati pateiks reikiamą deklaracijos formą, leis kai kuriuos duomenis užpildyti iš sistemos siūlomų parinkčių, o pabaigus pildyti deklaraciją gyventojas galės iš karto sumokėti mokesčius. Portale atlikus muitinės formalumus prekes, kaip paprastai, pirkėjui įteiks pašto siuntų ar skubių siuntų vežėjas.

Planuojama, kad birželį būsimų vartotojų patogumui bus pateikta portalo demonstracinė versija ir deklaracijos pildymo vaizdo instrukcija, be to, visais prekių deklaravimo klausimais bus galima pasikonsultuoti su Muitinės informacijos skyriaus darbuotojais e. paštu info@lrmuitine.lt arba nemokamu tel. 8 800 900 80.

Lietuvos muitinė primena, kad deklaracijose turi būti pateikiama tiksli ir išsami informacija apie prekes, tad gyventojai, savarankiškai pildantys deklaracijas, prisiims atsakomybę už deklaracijų turinį.

Daugiau informacijos apie deklaravimo ir PVM surinkimo naujoves pateikiama Europos Komisijos leidinyje bei Lietuvos muitinės interneto svetainės rubrikoje „E-prekyba“ privatiems asmenims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesuprantu

Nesuprantu portretas
Kodel tik dabar supaprastina deklaravima ? Iki siol perki preke uz 22.01€ ir 10€ turi moketi pastui uz deklaravima, o kurjeriui dar kelis kartus daugiau. Paciam deklaruoti buvo be sansu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių