Ministras pritaria plastiko maišelių ribojimui, tačiau siūlo neskubėti

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis teigia pritariantis Europos Komisijos siūlymui riboti lengvų plastiko maišelių naudojimą, tačiau ragina neskubėti, nes dar reikia rasti jiems alternatyvą.

"Jeigu pagal skaičius, kiek vienas žmogus sunaudoja tų maišelių - čia turiu omenyje pačių mažiausių pusės litro - toje pačioje Danijoje sunaudojama vienetais, o pas mus šimtais per metus žmogui. Bet norint tą padaryti, reikia turėti alternatyvą. Tai aš manau, kad reikia po truputėlį ir finansinį suinteresuotumą daryti, kad kuo mažiau plastikinių maišelių naudotų. Jei mes neturėsime alternatyvos, negi viską į laikraščius vyniosime? Tai irgi bus negerai", - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė V.Mazuronis.

Pasak jo, kol kas nesvarstoma galimybė kaip nors apmokestinti tokių maišelių naudojimą.

"Iš esmės reikia eiti šia linkme, kad atsirastų kažkas alternatyvaus - taip pat patogu, higieniška, priimtina ir ekologiškai priimtinesnis dalykas, bet sakyti, kad rytoj uždėsime mokesčius... Mokestis nėra tikslas, jis reikalingas ne tam, kad kažką paimti, o kad pakeistume. Bet kol kas mes turime labai silpną alternatyvą Lietuvoje", - teigė ministras.

Jis tikino, kad alternatyvos turi ieškoti visi: "Mes visi turėtume ieškoti alternatyvos ir kad ji būtų priimtina".

Europos Komisija pernai pasiūlė įpareigoti ES nares mažinti plastiko maišelių naudojimą, įvedant mokesčius, arba ribojant jų pardavimą.

Maišelius apmokestinusioje Danijoje jų vartojimas sumažėjo iki maždaug 4 maišelių žmogui per metus - tai mažiausias rodiklis Europos Sąjungoje. Lenkijoje, Portugalijoje ir Slovakijoje šis skaičius yra 466.

Komisijos duomenimis, 2010 metais kiekvienas ES pilietis per metus sunaudojo vidutiniškai 198 maišelius - 90 proc. iš jų sudarė lengvi maišeliai, kurie rečiau panaudojami antrą kartą, tad greičiau tampa šiukšlėmis. Iš viso ES 2010-aisiais panaudota 98,6 mlrd. plastiko maišelių, be to, EK apskaičiavo, kad 94 proc. visų Šiaurės jūros paukščių skrandžiuose yra plastiko.

Plastiko maišeliai aplinkoje nesuirę gali išbūti šimtus metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nulis

Nulis portretas
Negali pareikšti savo nuomonės, nes paspaudus ties trečiu variantu...ŠNIPŠTAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių