Maisto ir veterinarijos tarnyba: Rusijoje plinta snukio ir nagų liga

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Rusijoje plinta A tipo snukio ir nagų liga. Rusijos atsakingos institucijos pranešė apie snukio ir nagų ligos protrūkius Amūro srityje ir Krasnodaro krašte. Tai jau ne pirmi šios itin pavojingos ligos protrūkiai šiuose kraštuose. Pirmieji protrūkiai buvo nustatyti dar birželio mėnesį. Nors didelio gyvulių gaištamumo nebuvo nustatyta, tačiau jau patvirtinti 37 ligos atvejai galvijų tarpe ir 266 – kiaulių.

Kompetentingos Rusijos institucijos informuoja, kad ėmėsi visų reikalingų priemonių siekiant sustabdyti šios pavojingos gyvūnų ligos paplitimą. Yra uždraustas gyvūnų ar jų produktų išvežimas į kitas vietoves iš šio regiono.

Snukio ir nagų ligai yra imlūs galvijai, avys, ožkos, kiaulės, visi laukiniai atrajotojai. Snukio nagų ligos virusas plinta tiesioginiu ir netiesioginiu būdu. Inkubacijos laikotarpis 2–14 dienų. Sergantys gyvūnai karščiuoja, netenka apetito, sumažėja jų produktyvumas, pieno išmilžiai. Dažnai pažeidžiama burnos gleivinė dantenų srityje, kiaulėms pažeidžiamos kojos, paršeliai gaišta.

„Lietuvoje vykdoma laukinių ir naminių gyvūnų snukio ir nagų ligos stebėsena, kovai su šia liga yra parengtas snukio ir nagų ligos neatidėliotinų priemonių planas. Vykdant šios ligos stebėseną, Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje 2012 metais buvo ištirti 1800 naminių ir 830 laukinių gyvūnų mėginiai – visi jie buvo neigiami“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriau vedėjas Marius Masiulis.

„Lietuva neimportuoja gyvūnų ir gyvūninės kilmės produktų iš Rusijos Federacijos, tačiau siekiant išvengti galimų užkrečiamųjų ligų atsiradimo, gyvulių laikytojai privalo laikytis visų saugos priemonių savo ūkiuose. Jie turi atidžiau stebėti savo augintinius. Susirgus gyvuliui ar pastebėjus jų keistą elgesį, klinikinius požymius, panašius į snukio nagų liga sergančių gyvūnų, reikia nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją, teritorinę valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą ar pranešti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nemokamu telefonu 8 800 40403“, – teigė M. Masiulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių