Maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute – tyrimai dėl COVID-19

  • Teksto dydis:

Šalyje nuolat augant tyrimų dėl koronaviruso COVID-19 poreikiui, padėti medicinos įstaigų laboratorijoms pasiruošę ir Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai. Nors tyrimo dėl COVID-19 metodas šiuo metu NMVRVI laboratorijoje nėra akredituotas, tačiau kasmet čia atliekama tūkstančiai kitų virusų diagnostikos tyrimų, kurie analogiški COVID-19 nustatymui. Todėl šiuo metu laboratorijoje vyksta paskutiniai pasiruošimai tokiems tyrimams pradėti.

„NMVRVI yra referentinė mūsų šalies laboratorija, akredituota atlikti maisto produktų, vandens, pašarų ir gyvūnų bei bendrų žmonėms ir gyvūnams ligų (zoonozių) sukėlėjų laboratorinius tyrimus. Jos specialistai kiekvieną dieną atlieka molekulinius virusologinius ir bakteriologinius tyrimus. Todėl esame pasiruošę prisijungti ir prie tyrimų dėl COVID-19. Tikiuosi tai palengvins medicinos laboratorijų naštą ir leis užtikrinti, kad tyrimų rezultatai medikus ir Lietuvos žmones pasiektų kaip įmanoma greičiau“, – sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Darius Remeika.

NMVRVI turi visus molekulinės biologijos laboratorijai keliamus reikalavimus atitinkančią įrangą ir tris biosaugos lygio laboratorines patalpas, būtinas darbui su pavojingais žmogui virusais. Šio instituto mokslo darbuotojai nuolat dalyvauja Europos Sąjungos valstybių organizuojamuose bendruose molekuliniuose, virusologiniuose ir bakteriologiniuose mokymuose bei palyginamuosiuose ir kvalifikacijos tikrinimo bandymuose.

Pasak NMVRVI vadovo dr. Gedimino Pridotko, vieną COVID-19 tyrimą laboratorija galėtų atlikti maždaug per 3–4 val., o, esant poreikiui, per parą būtų pajėgi ištirti apie 300 mėginių dėl koronaviruso.

NMVRVI šiuo metu telkiami visi būtini žmogiškieji ir techniniai resursai, laukiama ėminiams reikalingų reagentų ir Sveikatos apsaugos ministerijos leidimo vykdyti tyrimus. Visi organizaciniai klausimai turėtų išsispręsti artimiausiomis dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
2020-03-26
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių