Latvijos ketinimai riboti dujų rinką - smūgis Lietuvos SGD terminalui

Kol Lietuvos politikai žudo Klaipėdoje statomo suskystintųjų gamtinių dujų terminalo projektą parlamentinėje komisijoje, Latvija ketveriems metams siekia apriboti savo dujų rinką. Iki 2017 metų nė vienas Latvijos vartotojas negalės dujų nusipirkti per "Klaipėdos naftos" statomą suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą, nors kitąmet tam bus visos techninės sąlygos, rašo "Verslo žinios".

Dar ketverius metus kaimyninės šalies vartotojai galės pirkti dujas tik iš Rusijos kapitalo kontroliuojamos bendrovės "Latvijas Gaze". Tai bloga žinia Klaipėdos terminalui ir barjeras galimos jo operatorės "Litgas" verslui.

Latvijos vyriausybė parlamentui teikia įstatymų pataisas, kurios numato dujų sektoriaus liberalizavimą "dviem žingsniais". Jeigu parlamentas šiuos siūlymus pavers įstatymais, "Latvijas Gaze" iki 2017 metų valdys magistralinius šalies dujotiekius ir Inčukalno saugyklą, kuri svarbi ne tik nuo "Gazprom" tiekimo priklausomoms Baltijos šalims, bet ir Rusijos Šiaurės Vakarų regionams.

Premjeras Algirdas Butkevičius sakė girdėjęs apie Latvijos planus, tačiau oficialios informacijos apie juos tvirtino neturįs: "Tikimės išsiaiškinti latvių planus ir juos oficialiai aptari kitąmet vasario mėnesį vyksiančiame Baltijos šalių vyriausybių vadovų susitikime".

"Verslo žinios" teigia turinčios neoficialių žinių, kad šiek tiek daugiau nei prieš metus Latvijos atstovai iš anksto domėjosi galimybe per terminalą Klaipėdoje įsigyti iki pusės milijardo kubų dujų. Tačiau šių metų pavasarį latvių požiūris į Klaipėdos terminalo galimybes pasikeitė iš esmės, o interesas išsisklaidė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių