Latvijoje – afrikinio kiaulių maro protrūkis komerciniame kiaulininkystės ūkyje

Kaimyninės Latvijos (Ventspilio) komerciniame kiaulininkystės ūkyje šį penktadienį nustatytas afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkis.

Šiais metais tai pirmas kiaulių maro židinys šioje valstybėje. Be to, kaip praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), trys AKM protrūkiai naminėms kiaulėms šią savaitę patvirtinti ir Slovakijoje (Velky Krtyše, Vranove prie Toplios, Brezne). Tai, kad virusas plinta netoli Lietuvos, kelia didelį susirūpinimą ir mūsų kiaulių augintojams.

Latvijoje AKM užfiksuotas ūkyje, kuriame buvo laikoma daugiau kaip 1,7 tūkst. kiaulių. Tyrimais patvirtinus virusą dviem iš kiaulių, visas ūkis paskelbtas AKM protrūkio vieta. Dėl pavojingos ligos čia nedelsiant imtasi visų būtinų apsaugos priemonių, atliekamas epizootinis tyrimas, aiškinantis, kaip virusas pateko į ūkį.

Nors Lietuvoje per šiuos metus AKM ūkiuose kol kas nustatyta, visada išlieka rizika virusui patekti, užkratas gali būti lengvai perneštas į kiaulių laikymo vietas ir iš laukinės gamtos.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad pavojingas AKM virusas paprastai suaktyvėja vasaros metu ir gali pasireikšti labai netikėtai. Todėl biologinio saugumo priemonių įgyvendinimas ūkiuose ir jų rutininis laikymasis turi išlikti prioritetiniu dalyku kiaulių augintojams, pabrėžiama VMVT pranešime.

Lietuvos kiaulių laikytojai raginami stebėti savo auginamus gyvulius bei užtikrinti, kad kiaulių laikymo vietose nesilankytų pašaliniai asmenys, o kartu su kiaulėmis nebūtų laikomi iš laukų, ganyklų parginti gyvuliai, šerti kiaules tik termiškai apdorotais pašarais.

VMVT taip pat informuoja ir apie AKM ligos protrūkį, kilusį dviejuose Dominikos Respublikos ūkiuose. Ištyrus juose atrinktų kiaulių mėginius, AKM viruso rezultatai buvo teigiami. Ši liga Amerikoje aptikta po beveik 40 metų – paskutinį kartą Dominikos Respublikoje esančiuose kiaulių ūkiuose AKM virusas buvo užfiksuotas tik 1980 m.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių