L. Kukuraitis pritaria vaiko išmokų didinimui: tai tikrai įmanoma

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis teigia, kad koalicijos derybose gvildenamam vaiko pinigų kėlimo iki 100 eurų (70 universalioji dalis ir 30 papildoma dalis daugiavaikėms bei socialiai remtinoms šeimoms) klausimui biudžete papildomai reikėtų atrasti apie 50 milijonų eurų, o tai, pasak ministro, yra įmanoma.

L. Kukuraitis neslepia, kad SADM pritartų tokiai iniciatyvai, plius pasiūlytų derybininkams padidinti šeimų skaičių, galinčių pretenduoti į papildomą išmoką.

„Iš tiesų 70 + 30, tai yra daugiausiai diskutuojamas (variantas. – ELTA). Daugiausiai ginčų sulaukiama dėl pridėtinės dalies, ar ji turėtų būti 30 ar 40, o gal ir didesnė. Kai kalbame apie lėšas, tai dabar numatyta ir suplanuota apie 144 mln. eurų pagal trimetį planą. Tai reiškia, kad tiek lėšų ir yra suplanuota. Tai nuo tos dalies, kad mes pasiektume 70 plius 30, papildomai reikėtų 50 milijonų eurų. Tokią sumą, ypač kai persvarstoma koalicija ir sutelkiama politinė jėga, biudžete galima tikrai papildomai surasti ir finansuoti“, – Eltai sakė L. Kukuraitis.

L. Kukuraitis teigia, kad SADM pritartų tokiai valdančiųjų iniciatyvai, bet kartu pasiūlytų ir padidinti pinigų ribą, į kurią patektų šeimos, galinčios pretenduoti į papildomą išmoką.

„Mes iš esmės pritariame, jeigu išplečiame grupę tų, kurie gali gauti plius 30 (…). Kas yra gerai, kad yra išlaikomos papildomos priemokos, tai yra 30 eurų, tai yra būtent mažiausias pajamas turinčioms bei daugiavaikėms šeimoms mokamos lėšos, kurios labiausiai sprendžia skurdo problematiką. Kitas dalykas, ko mes prašome, kad būtų įtrauktas į koalicinį susitarimą, yra tai, jog būtų išplėsta grupė žmonių, kuri turėtų teisę gauti šias išmokas (padidiname pinigų ribą, į kurią patektų šeimos, galinčios pretenduoti į papildomą išmoką. – ELTA). Čia ir yra mūsų prioritetas, nes kuo didesnė dalis žmonių, gaunančių mažas pajamas, gautų papildomų lėšų, tuo daugiau mes spręstume vaikų skurdo problematiką, kuri, kaip žinome, Lietuvoje yra viena didžiausių Europoje“, – teigė ministras.

ELTA primena, kad valdančiųjų koalicinėse derybose „socdarbiečiai“ reikalauja, kad vaiko pinigų išmoka nuo 2020 metų sausio 1 d. galėtų būti 1 valstybės remiamų pajamų dydžio (šiemet tai sudaro 122 eurus).

Tuo tarpu R. Karbauskis Seime žurnalistus antradienį tikino, kad klausimas dėl vaiko pinigų „nebus tas akmuo, ant kurio virstų visa koalicija“. Esą vis dar neapsisprendžiama dėl sumos, iki kurios numatomas vaiko pinigų augimas. Pasak jo, didinti pinigus dar daugiau, kaip to reikalauja potencialūs koalicijos partneriai, būtų per didelė finansinė našta valstybei.

„Tai yra tikriausiai finansine prasme vienintelė įmanoma (galimybė. – ELTA) valstybei, tai yra 70 eurų universalioji dalis ir 30 eurų papildoma dalis daugiavaikėms bei socialiai remtinoms šeimoms“, – sakė „valstiečių“ lyderis.

Savo ruožtu Lenkų rinkimų akcija yra pareiškusi, kad siekis likti prie R. Karbauskio minimos sumos vaiko pinigams nėra pakankamai ambicingas. Pasak Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) lyderio Valdemaro Tomaševskio, jo vedama partija nuo ankstesnio reikalavimo neatsitraukia – bus siekiama vaiko priežiūros išmoką didinti iki 120 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
visa gyvenima dirbo Jaunos seimos augina vaikus uzsiniui Kodel uzmirso vyresnio amziaus zmones,sinjorus ,kurie ,

Vatnikui

Vatnikui portretas
Mano kaimynas neįgalus gauna 102 euro kaip jam išgyventi

o as manau

o as manau portretas
kad vaiko pinigai turi but mokami tik dirbantiems pilieciams, o ne pijokams kurie nedirbo ir nedirbs, bet vaiku 10... jiems tai ne vaiko o snapso pinigai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių