KT nevertins prievolės šilumos gamintojams įsigyti būtiną SGD kiekį

  • Teksto dydis:

Konstitucinis Teismas (KT) nevertins teisės aktų, įpareigojančių nepriklausomus šilumos gamintojus įsigyti visą jiems priskirtą dujų kiekį iš Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo, atitikties Konstitucijai.

KT pranešė, jog ketvirtadienį grąžino Vilniaus miesto apylinkės teismui prašymą ištirti Suskystintų gamtinių dujų terminalo bei Šilumos ūkio įstatymų, taip pat Gamtinių dujų tiekimo diversifikavimo tvarkos aprašo konstitucingumą. 

„Valstybės ekonominės politikos turinio (be kita ko, prioritetų), priemonių ir metodų vertinimas, taip pat ir pagrįstumo ir tikslingumo aspektu, net jeigu laikui bėgant paaiškėja, kad buvo ir geresnių jos pasirinktos ekonominės politikos alternatyvų, savaime negali būti dingstis kvestionuoti tą ekonominę politiką atitikusio ūkinės veiklos teisinio reguliavimo atitiktį aukštesnės galios teisės aktams, be kita ko, Konstitucijai“, – teigiama KT sprendime. 

Pirmosios instancijos teismas prašė įvertinti, ar reguliuojami nepriklausomi šilumos gamintojai privalėjo sunaudoti visą jiems priskirtą SGD terminalo dujų kiekį, nepriklausomai nuo dujų poreikio, šilumos gamybos kainų, konkurencijos, garantijų bei galimybių aukcionuose parduoti energiją, pagamintą iš būtinojo SGD kiekio. 

Pasak KT, Vilniaus miesto apylinkės teismas šių teisės aktų atitikimą Konstitucijai prašė ištirti trečią kartą – nagrinėti 2021 metais pateiktus prašymus taip pat buvo atsisakyta.  

KT taip pat konstatavo, kad pirmosios instancijos teismas pakartotiniame prašyme nepateikė teisinių argumentų dėl kai kurių Suskystintų gamtinių dujų terminalo įstatymo bei Gamtinių dujų tiekimo diversifikavimo tvarkos aprašo punktų atitikimo Konstitucijai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antikonstituciška

Antikonstituciška portretas
Vilniaus teismas trečią kartą tuo pačiu klausimu kreipiasi į Konstitucinį teismą ir visvien negauna atsakymo. O tai reiškia, kad Konstitucinis teismas gauna "nepatogų klausimą". Matomai Konstituciniame teisme dirba personalas, kuriam karti tiesa gali atnešti ekonominių nuostolių, o tai yra interesų konfliktas. Kokia ta karti tiesa? Prievartos naudojimas, perkant produkciją, prieštarauja laisvei, kuri yra laipteliu aukščiau nei ekonomika. Ar ne verta atlikti auditą tame teisme?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių