Kiek Lietuvoje uždirba geri pardavikai?

  • Teksto dydis:

Patyrę pardavimo vadybininkai Vilniaus regione dabar vidutiniškai uždirba iki 5300 litų  atskaičius mokesčius. Klaipėdos įmonės pardavimo profesionalams nešykšti iki 4300 Lt, o Kaune atlyginimo „lubos“ siekia 4200 lt. Lyginant su pernai metais, labiausiai ūgtelėjo fiksuota pardavikų atlyginimo dalis, nepriklausanti nuo darbo rezultatų.

Tokius duomenis pateikia specialistų paieškos portalo cvmarket.lt atrankų ir vertinimo konsultantai, šių metų sausį-kovą atlikę aktyvaus  pardavimo vadybininkams ir projektų vadovams mokamų atlyginimų dydžio ir struktūros analizę.

„Vis stiprėjanti konkurencija ir prekių bei paslaugų gausa jau senokai išmokė verslininkus, kad svarbiausias asmuo kompanijoje - tas, kuris aktyviai ir sėkmingai parduoda, - teigia cvmarket.lt organizacijų psichologas Kostas Zalatoris, -  Todėl paprastai patyrę pardavikai labai vertinami ir saugomi nuo konkurentų. Ypatingai tai pastebima sudėtingų intelektualių paslaugų ir įrenginių pardavimuose.”

Kaip rodo pardavikų atlyginimų dinamika, Vilniaus kompanijos paskutiniu metu labiausiai kėlė atlyginimus pardavikams, turintiems 2,5-3 metų ir didesnį stažą. Kaune ši riba prasideda nuo 1,5, o Klaipėdoje –  1 metų pardavimo patirties. Daugiausia didėjo fiksuota tokių specialistų atlyginimo dalis.

Vilniaus regione pastebima ir kita tendencija. Matyt, dėl patyrusių pardavikų deficito vis daugiau dėmesio ir finansinių išteklių skiriama naujų pardavimo profesionalų išauginimui. Nepatyrę kandidatai į pardavikus (iki pusės metų patirties) šiuo metu sostinėje gali tikėtis uždirbti iki 2800 litų: 1300 litų siekiantį fiksuotą atlyginimą ir nuo 600 iki 1500 litų už pasiektus pardavimo rezultatus. Per metus išaugo pastovaus atlyginimo suma ir apatinė komisinių riba.

Kituose didmiesčiuose į rinkos naujokus žiūrima kiek atsargiau. Kauno regione tikima, kad 1000 litų pastovus atlyginimas „į rankas“ pakankamas siekiant pritraukti pardavikus. Per metus šiek tiek ūgtelėjo tik komisinių dalis, kurią naujai iškeptas pardavimo vadybininkas turi užsidirbti pats. Maksimalus tokiam asmeniui Kaune mokamas bendras atlyginimas šiuo metu siekia 2300 litų. Klaipėdoje įsikūrę verslai, atrodo, pardavimo specialistų trūkumo nejaučia.  Didžiausias atlyginimas naujokams jau antri metai iš eilės trypčioja 2000 litų ribose.

Pardavimo asams, turintiems penkerių ar daugiau metų patirtį, Vilniuje mokama iki 5300 litų po mokesčių. Net 57 proc. šios sumos sudaro komisiniai, tiesiogiai priklausantys nuo to, kaip ir kiek vadybininkas parduoda. Antroji pagal pardavikų atlyginimus Klaipėda atsilieka tūkstančiu litų. Kaunas pardavimo veteranams nešykšti iki 4200 litų. Komisinių dalis šiuose miestuose mažesnė nei sostinėje ir siekia atitinkamai 51 ir 52 proc.

„Įdomu, kad daugiausiai pastangų, siekdamas gauti maksimalų atlyginimą turi įdėti pardavikas, šį darbą dirbantis nuo metų iki pusantrų. Klaipėdoje nuo jo sugebėjimų ir energijos priklausantys komisiniai sudaro 55 proc., Kaune – 57 proc., o Vilniuje – net 61 proc. viso atlyginimo,“ - teigia cvmarket.lt organizacijų psichologas K.Zalatoris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių